A cukros ételek mindennapos fogyasztása bizonyosan egészségkárosító hatású. A cukor valójában nem más, mint egy egyszerű szénhidrát. Édesítésre leginkább a szőlőcukrot (glükóz), a “közönséges” asztali cukrot (szacharóz) vagy a gyümölcscukrot (fruktóz) használjuk, illetve ezek természetes formában is előfordulnak az élelmiszereinkben. A fruktóz nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést, az első kettő cukorféleséggel ellentétben, azonban túlzott mennyiségű fogyasztása (például gyümölcsök, aszalványok formájában) emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasmenést válthat ki. Mesterséges formában – azaz ha édesítőanyagként szerepel például cukorbetegeknek szánt ételekben – anyagcsere-problémát, például zsírmájat, koleszterinproblémákat is okozhat. Mindig olvass élelmiszercímkét, és a fruktózzal, fruktóz-sziruppal készült termékeket jobb, ha a polcon hagyod. Azt azonban ki kell emelni, hogy a gyümölcsökből származó fruktóz – tehát természetes formában -, kiegyensúlyozott gyümölcsfogyasztás mellett önmagában nem fog sem túlsúlyt, sem egészségkárosodást okozni egészséges embereknél.
Az élelmi rostokat leszámítva minden típusú szénhidrát szőlőcukorrá (glükózzá) emésztődik. A különbség a felszívódás idejében van! Ha egy szénhidrát gyorsan emésztődik és túl gyorsan jut a véráramba, hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Ez jellemző az egyszerű szénhidrátokra. Az összetett típusúak lassabban, akár órákon keresztül emésztődve bomlanak le egyszerű cukorrá, stabil vércukorszintet eredményezve ez által.
A lassabban felszívódó szénhidrátok előnyei:
Fontos! Hiba volna azt hinni, hogy a lassú felszívódású szénhidrátoktól nem lehet elhízni. Ugyanannyi energiát (kcal) tartalmaznak, mint a gyors felszívódású szénhidrátok, azonban ahogy olvashattad, a szervezetre, majd annak működésére és raktározási folyamatokra gyakorolt hatása eltérő.
Alapvetően genetikailag belénk van kódolva az édes íz szeretete. Az egyszerű szénhidrátok (a fruktóz kivételével) gyorsan biztosítanak energiát az izmainknak, az agyunknak, ezért sokan “teljesítményfokozóként” használják. A szénhidrátok segítik a “boldogsághormonok”, a szerotonin, a dopamin és az endorfin termelődését, amik hatására csökken a szorongás, a stressz – de ez valójában csak érzés, a lelkünket nyugtatjuk ilyen formában (lsd. alább).
Összefoglalva, csak néhány lehetséges ok, ami miatt fokozott cukoréhséget érezhetsz:
Az édesítőanyagok több csoportra is oszthatók, de nagy népszerűségnek örvendenek az energiamentes változatok: a mesterséges édesítőszerek, mint például a szacharin, a ciklamát, az aszpartám alapú folyékony vagy tablettás édesítők, vagy a steviol-glikozidok is (igen, természetes eredetű, de valójában mesterséges édesítőszernek számít); illetve cukoralkoholok közül az eritrit. Nincs elegendő tudományos bizonyíték egészségre gyakorolt hosszú távú hatásukat illetően, mindegyikkel kapcsolatban írtak le pozitív és negatív megállapításokat is. Dietetikusként azt vallom, hogy akinek szüksége van rá, például cukorbetegség miatt, az válasszon természetes eredetű, de energia- és szénhidrátmentes édesítőanyagot (eritrit, stevia), de egészséges embereknél a kiegyensúlyozott táplálkozásnak igenis részét képezheti a minőségi édességfogyasztás. Édesítésre érdemes mézet, finomítatlan barna (nád)cukrot, aszalványokat és gyümölcsöket használni, persze mértéktartóan, nem napi rendszerességgel.