• Termékeink
  • Receptek
  • Blog
Menu
  • Termékeink
  • Receptek
  • Blog
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat
Menu
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat

Termékeink

Receptek

Blog

Rólunk

Karrier

Kapcsolat

  • 2021. August 19.

Érdekességek a csemegekukoricáról

  • Uncategorized

A csemegekukorica édes íze páratlan a világon. Az augusztusban szezonját élő növény magával hozza a termőföldek gazdagságát, illetve a napfénytől átitatott édeskés zamatot a szemek bőségében, amelyek nélkül nem múlhat egy kánikulával telt nyár.

A kukorica számos pozitív hatása (magas antioxidáns-tartalmú, B- és C-vitaminokban bővelkedik) miatt felhasználása széles körű (gondoljunk csak a főtt kukorica mellett a pattogatott kukoricára, konzerv formájára, a kukoricalisztre, takarmányozásra használt változatára).  Jelentős érdekes és értékes tulajdonsággal rendelkezik, melyek közül néhányat itt összefoglaltunk:

  • Tengeri, törökbúza, málé – az egyes tájnyelvi szavak kukoricára vonatkozó szinonímái főként a származási helyükről kapták az elnevezésüket. Magyarországra körülbelül a XVI. században került behozatalra elsőként a kukorica, kutatások szerint több irányból. Egyes vélemények azt vallják, hogy a „tengeri” megnevezése a tengeren túlról való behozatalra utal, Itáliából, míg a másik meghatározása, a „törökbúza” a törökök befolyására került a magyar konyhába, innen a „török” jelző a kukorica azonosítására. A „málé” közvetetten az egyes nemzetiségek kukoricára vonatkozó elnevezéséből származik, főként a román és az olasz magyarosított megfelelőjeként. Érdekesség, hogy létezik a málé nevezetű étel is, ami a kukoricalisztet, s a belőle készített édeskés lepényfélét jelenti. Maga a kukorica szó viszont a szerb és horvát „kukuruz” kifejezésből eredeztethető.
  • Származását tekintve az amerikai kontinensről került az emberek fogyasztásának középpontjába, ahol már több ezer évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak a létezésére. Európába Kolumbusz közvetítésével jutott el, s mivel élelmezési célokra egyaránt szolgált, így könnyen elterjedt a kontinensen nagy sikerrel.
  • A kukoricának több változata létezik, melyet csoportosíthatnak aszerint, hogy milyen a felépítése, valamint milyen a szem alakja. A csemegekukorica, aminek édessége alapján szintén több változata van, fogyasztásra alkalmas, és legnagyobb részben kerül konzerv és hűtött termékként feldolgozásra. A pattogatott kukorica egy másik típusból kerül előállításra, illetve léteznek kifejezetten takarmányfajták, fehér kukorica fajták stb.
  • Léteznek különböző színekben pompázó, szivárvány színű kukoricaszemek, amiket díszkukoricaként tartanak számon: a sárga mellett lehet fekete, vörös, kék, fehér és ezek árnyalatai. A színe mellett a csövek nagysága is eltérő, így a néhány centiméterestől akár több 10 centiméteres hosszúságokig is terjedhet.
  • Sokszor dilemmák központi elemét képezi, hogy milyen családba tartozik a kukorica. A pázsitfűfélék családját erősíti olyan gabonafélékkel együtt, mint a búza, árpa vagy rozs. Egyedisége abban rejlik, hogy a legédesebb közülük, erős, nagy felépítésű, illetve szükség van a termesztéséhez emberi beavatkozásra. Gabonaféleként hasonlóképpen a búzaliszthez, a kukoricaszemek megőrlésével kukoricaliszt készül, melyet a gluténmentes étrend egyik kiemelt alapanyagaként tartják számon. Különleges specialitásként például Erdélyben puliszka, Olaszországban a polenta készül belőle, amely sós köret, a kukoricadara mellett sót, vizet vagy tejet használnak az elkészítéséhez, esetleg még egy kevés vajat.
  • noemi.petrik@eureden.com noemi.petrik@eureden.com
Facebook Instagram
Előző cikkGyulladáscsökkentő étrend
Következő cikkTedd vércukorbaráttá a táplálkozásod!

A cikkben szereplő termékek

A cikkben szereplő receptek

Neked ajánljuk

Cikkek hasonló témában

  • Uncategorized
A 80/20-as étkezési szabály, avagy a „nemdiétás” diéta
  • January 27.
  • Uncategorized
Mit egyél és mit tegyél a migrén ellen ? – életmódbeli és táplálkozási megoldások
  • January 16.
  • Uncategorized
Hogyan tartsuk magunkat fitten a téli hónapokban is ?
  • January 6.
  • Uncategorized
Hogyan hasznosítsd újra a kiürült konzerves dobozokat ?
  • December 18.
  • Uncategorized
Túlevés az ünnepek alatt
  • December 17.
  • Uncategorized
Főzés maradékokból – hogyan spóroljunk ?
  • December 11.

Az összes megjelenítése

Értesülnél újdonságainkról ?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

4030 Debrecen, Monostorpályi út 92.

info.globus@eureden.com

+36 52 508 100

Facebook-f Instagram Youtube

Oldaltérkép

  • Termékeink
  • Receptek
  • Blog
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat
  • Sajtóközlemény GINOP 2020

Adatvédelem

  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie szabályzat
  • Aktuális Facebook nyereményjáték szabályzat

Kérelmek

  • Tájékoztató kérése személyes adatok kezelésére
  • Személyes adatok törlésére

Copyright © 2020. Minden jog fenntartva.