• Termékeink
  • Receptek
  • Blog
Menu
  • Termékeink
  • Receptek
  • Blog
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat
Menu
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat

Termékeink

Receptek

Blog

Rólunk

Karrier

Kapcsolat

  • 2022. December 11.

Főzés maradékokból – hogyan spóroljunk ?

  • Uncategorized

Minden évben több tonnányi élelmiszer kerül a hulladékok közé érintetlenül. Globális szinten a lakosság nagy része túlvásárolja magát, nagyobb mennyiségben vásárol élelmiszert, mint amennyire valójában szüksége lenne. A népesség növekedésével viszont egyre nagyobb igény jelentkezik a több élelemforrás előállítására – viszont vannak olyan területek, ahol nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű élelem az asztalra, a világ kb. 10%-a éhezik. Ezért is nagyon fontos az élelmiszerpazarlást megfékezni, melynek megoldására összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy mit lehetne tenni, hiszen mindannyiunk feladata az élelmiszer „megmentése” a jövőre nézve is.

  1. Csak azt vegyük meg, amire ténylegesen szükség van

Akár egy kisebb, akár egy nagyobb bevásárlásról van szó, mindenképp érdemes megtervezni előre a bevásárló-listát. Ehhez már számos applikáció rendelkezésre áll, amely megkönnyítheti a folyamatokat, de használhatjuk a rég bevett, hagyományos szokást, vagyis a toll-papír kombinációt. Fontos, hogy ragaszkodjunk a listához, és még fontosabb, hogy ne éhesen vásároljunk.

  1. Ne ítéljünk a külső alapján

A tökéletlen alakú, sérült zöldségeket, gyümölcsöket legtöbbször kidobjuk vagy meg sem vesszük már – hiába ugyanolyan ízűek, mint a társai. Az érettebb fajták pedig kifejezetten alkalmasak további feldolgozásra, mint például turmixok, smoothie-k, sütemények vagy gyümölcslevesek készítésére.

  1. Tároljuk okosan az alapanyagokat

Amint néhány alapanyagból összegyűlik több ugyanolyan vagy különböző kiszerelés, figyeljünk arra, hogy a leghátrább kerüljenek a legfrissebb szerzemények, amelyeknek a legtovább tart a szavatossága, és elöl pedig azok legyenek, amelyek hamarosan lejárnak.

Használjuk ki a mélyhűtőt – sok alapanyagot, el nem fogyasztott ételt le lehet fagyasztani. Ez az egyik legjobb döntés a kidobás elkerülésére, ami nemcsak az élelmiszer pazarlását, de felesleges pénzkidobást is jelent.

  1. Hasznosítsuk a kimaradt ételeket

Ahelyett, hogy kidobnánk a megromlott ételt, el nem fogyasztott alapanyagot, használjuk komposztálásra. Ezáltal visszajuttatjuk a tápanyagokat a talajba, és hozzájárulunk a karbonlábnyom csökkentéséhez.

  1. Használjunk kevesebb vizet

A víz elengedhetetlen részét képezi az élelmiszertermelésnek. Azáltal, hogy nem hagyjuk kárba veszni az élelmiszert, „megmentjük” azt a ráfordított vízmennyiséget, amelyet annak előállítására áldoztak. Egyéb megoldásokkal is tehetünk a vízkészlet megőrzéséért – a már jól berögződött fogmosás közbeni csapelzárással vagy a csöpögő vízcsövek megjavításával.

  1. Mentsük meg a maradékokat, és készítsünk belőlük további fogásokat

Az élelmiszer-túlvásárlás mellett mindenkivel előfordult már, hogy a főzés során elszámolta magát, és nagyobb adagot készített, mint, amennyit szeretett volna. Ez főként akkor történik, mikor közelednek az ünnepek, amikor minél többet és többfélét szeretnénk készíteni szeretteinknek, de sokszor megmaradnak a bőséges fogások. Az eset borítékolható, ám cseppet sem kell aggódni! Az ünnepi maradékokból is számos új finomság varázsolható percek alatt az azt követő morzsapartira:

  • desszertek újragondolása: a keményre száradt mézeskalács tökéletes alapot ad bármilyen ízesítésű sajttortának vagy akár pohárkrémek rétegezéséhez; a zserbó új köntösben zserbógolyóvá válhat, ehhez pici tej (esetleg lekvár) és egy kevés tört mogyoró szükséges; a bejglit többféle alapként lehet alkalmazni – mákos guba, somlói galuska vagy még aranygaluska hozzávalójaként
  • sült húsok újragondolása: ha már nincs több köreted, esetleg nem szeretnél már bajlódni vele, akkor a legegyszerűbb szendvicsként vagy tortillaként elfogyasztani a megmaradt malac- és pulykahúst; kevés zsiradékkal és fűszerekkel viszont könnyed húspástétommá alakítható
  • ha a köret volt bőséges: a rizst talán a legegyszerűbb újrahasznosítani a konyhában, hiszen se perc alatt rizsgolyókká formázható tojással, sajttal, liszttel, ízlés szerinti fűszerezéssel, esetleg sonkafélével összegyúrva, majd zsemlemorzsába beleforgatva kisütve a legideálisabb a kiadós étkezések után
  • noemi.petrik@eureden.com noemi.petrik@eureden.com
Facebook Instagram
Előző cikkMinden, amit tudni kell a nyers étrendről, mielőtt belekezdenél
Következő cikkTúlevés az ünnepek alatt

A cikkben szereplő termékek

A cikkben szereplő receptek

Neked ajánljuk

Cikkek hasonló témában

  • Uncategorized
A 80/20-as étkezési szabály, avagy a „nemdiétás” diéta
  • January 27.
  • Uncategorized
Mit egyél és mit tegyél a migrén ellen ? – életmódbeli és táplálkozási megoldások
  • January 16.
  • Uncategorized
Hogyan tartsuk magunkat fitten a téli hónapokban is ?
  • January 6.
  • Uncategorized
Hogyan hasznosítsd újra a kiürült konzerves dobozokat ?
  • December 18.
  • Uncategorized
Túlevés az ünnepek alatt
  • December 17.
  • Uncategorized
Minden, amit tudni kell a nyers étrendről, mielőtt belekezdenél
  • December 2.

Az összes megjelenítése

Értesülnél újdonságainkról ?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

4030 Debrecen, Monostorpályi út 92.

info.globus@eureden.com

+36 52 508 100

Facebook-f Instagram Youtube

Oldaltérkép

  • Termékeink
  • Receptek
  • Blog
  • Rólunk
  • Karrier
  • Kapcsolat
  • Sajtóközlemény GINOP 2020

Adatvédelem

  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie szabályzat
  • Aktuális Facebook nyereményjáték szabályzat

Kérelmek

  • Tájékoztató kérése személyes adatok kezelésére
  • Személyes adatok törlésére

Copyright © 2020. Minden jog fenntartva.