Ma már több átfogó kutatást ismerünk, amely a helytelenül kialakult és rögzült étkezési magatartás pszichológiai összefüggéseit vizsgálja. Ezek a tanulmányok azért lényegesek, ugyanis kár volna elmenni amellett a tény mellett, hogy a pszichés tényezők szorosan összefüggnek a túlsúllyal, az elhízással, illetve az érzelmi indíttatású korlátozott vagy kontrollálatlan, mértéktelen evéssel. A testtömeg kordában tartására elsősorban szigorú korlátokkal bíró diétákat, azaz fogyókúrákat javasolnak, a lelki tényezők figyelembe vétele általában háttérbe szorul, holott tudjuk, hogy pszichológiai támogatás nélkül hosszú távon egy testtömeg-csökkentő étrend sem sikeres! Az eredmények azt mutatják, hogy a “bevált” fogyókúrás gyakorlatok felülírhatják a test veleszületett szabályozó iránytűjét, és akadályozhatják az egészséges kapcsolat kiépítését az étellel, amely szintén szükséges az obezogén (elhízásra hajlamosító) étkezési szokások megváltoztatásához, az egészséges testsúly fenntartásához és a súlyingadozás elkerüléséhez.
1995-ben Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok alkották meg az intuitív étkezés fogalmát, illetve Intuitive Eating címmel adtak ki könyvet. (2020-ban a 4., bővített kiadás jelent meg. A kiadvány magyar nyelvű változata még várat magára.) A két hölgy felismerte, hogy a megszorító (restriktív) diéták sok embernél nem hoznak eredményt, ami mind fizikálisan, mind lelkileg, mentálisan megterhelő. Úgy vallják, hogy a szervezet képes pontosan szabályozni a számunkra megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékfelvételt – az újszülöttet veszik alapul, aki sírással jelzi, ha éhes. Az éhes csecsemőt édesanyja megszoptatja (tápszerrel megeteti), majd a baba abbahagyja az anyatej szopását (tápszer ivását), mikor jól lakott.
Fontos! Többről van szó, mint táplálkozás - ezért sem intuitív táplálkozásnak hívjuk. Az intuitív étkezés a szervezet belső, éhség-jóllakottság visszajelzéseire épülő, alkalmazkodó (adaptív) étkezési mód. Étkezni sokkal több mindent foglal magában, mint “csak” táplálkozni.
A 10 alappillér gyakorlatilag 10 lépés is, amivel vissza lehet állítani az egészséges önreflexiós folyamatokat.
A jelenleg elérhető kutatások, tanulmányok átfogó képet adnak, hogyan is befolyásolhatja az intuitív étkezés az egészségi állapotunkat.
Az intuitív étkezők:
A hazai felmérések is megerősítik, hogy minél több fogyókúrán van túl valaki, jellemzően annál kevésbé tud az önszabályozó mechanizmusokat érvénybe léptetni – azaz annál kevésbé tud intuitíven étkezni, és annál kevésbé képes visszatérni a normál táplálkozáshoz.
Ennek oka egyszerű, és abban keresendő, hogy a rendszeresen fogyókúrázó személyek megszokják, hogy nem az éhség-jóllakottság jelzéseikre hagyatkozva étkeznek, hanem szabályok szerint. A fogyókúra szabályait követve nem mindig ehetnek, ha éhesek, vagy ellenkezőleg, akkor is enniük kell, ha nem éhesek. Azaz az éhségjelzéseket legtöbbször figyelmen kívül kell hagyniuk. Amikor pedig véget ér a fogyókúra, gyakran sokkal többet esznek, mint amennyi a kellemes jóllakottság eléréséhez szükséges. Így egy krónikus fogyókúrázó a diéta idején az éhségét nyomja el, míg a diéta feladása után a jóllakottságot hagyja figyelmen kívül. Ennélfogva nem is mer a saját (vissza)jelzéseire hagyatkozni, inkább újabb diétás irányzatokat követ, majd azokat (általában a szigorú szabályok miatt) feladja, jönnek a falási rohamok, a leadott súlyt (vagy többszörösét) visszaszedni – ezt hívjuk jojó effektusnak. Érdemes ezen elgondolkoznia minden notórius diétázónak.
Fontos megértenie mindenkinek, aki életmódján (testsúlyán) szeretne változtatni, hogy ez nem egy kúraszerű, pár hetes vagy hónapos, időszakos folyamat. Az életmódváltás (-változtatás) lépéseiről, a fenntartható kiegyensúlyozott étkezésről itt és itt találsz cikket.