Elsősorban a hal a legnagyobb kollagénforrás, így az étrend szerves részét kellene, hogy képezze. Egyéb húsfélék is, mint például a szárnyasok tartalmazzák nagy arányban, főként a porcokban, az inakban és a bőrben fordul elő. Mivel ezeket a részeket kevésbé fogyasztjuk, így ajánlott csontlevesként feldolgozni, hogy az értékes tápanyagok az alaplébe kerüljenek. Az étkezési zselatint se felejtsük ki a táplálkozásból, hiszen kiemelt forrás, főként akkor, ha nagyon édesszájúak vagyunk. Napjainkban egyre divatosabb a különböző étrendkiegészítők szedése akár italpor, akár vitamintabletta formájában. A kollagén szintén megtalálható mind por állagúként, mind pedig tablettaként, melytől nem várható el teljes mértékben csoda, viszont segít megőrizni a jó állapot fenntartását. Ahhoz, hogy a kollagén szerkezete teljesen stabil legyen, szükség van nagy mennyiségű C-vitaminra, annak hiányában sajnos a kollagén gyenge lesz. A kollagén hatásainak kifejtéséhez elengedhetetlen tehát többek között a C-vitaminforrások fedezése, a napi megfelelő mennyiségben bejuttatott víz, valamint a kollagéntartalmú változatos étrend.
A kollagén egy olyan fehérjeféle, amely jelentős mértékben támogatja a szervezet fiatalon, rugalmasan tartását. Bizonyos tünetek jelezhetik annak hiányát (pl. vízhiány, narancsbőr), melynek hatására érdemes megnövelni a kollagénforrásainkat a táplálkozásban. Segítségre lehetnek főként a halfélék, a szárnyasok (legfőképp a porcok és a bőr), illetve bizonyos gyógynövények, esetleg étrend-kiegészítők.