-
4
perc olvasás

Összefüggés a táplálkozás és a bőrproblémák között

Biztosan sokszor hallottad már, hogy ha egészséges szeretnél maradni, akkor egészségesen kell táplálkoznod. Nos ez az állítás ugyanúgy igaz a bőrünk állapotára is.

A bőr a legnagyobb kiterjedésű felület, amely a külvilággal érintkezik, számos funkciót lát el, mint például véd a külső behatások ellen, szerepet játszik az immunitásban és a belső hőmérséklet szabályozásában.

Táplálkozásunk és életmódunk ugyanúgy nyomot hagy bőrünkön, legyen szó tápanyaghiányos étkezésről, dohányzásról, túlzott alkoholfogyasztásról, kevés alvásról és a napi szintű stresszről.

A bőrünk egyfajta kommunikációs eszköz is, ugyanis a bőrproblémák megjelenése, valamilyen belső egyensúlytalanságra vezethető vissza, például hormonális egyensúlytalanság, tápanyaghiány vagy felszívódási zavar, amikor a bőr megfelelő állapotához és működéséhez szükséges tápanyagok, amiket elfogyasztunk, nem tudnak kellőképpen felszívódni és hasznosulni.

Biztos tapasztaltad már, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után rosszabb lesz a bőröd állapota. A leggyakoribbak az olajos magok, tejtermékek, cukrok és egyben a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek. Azonban egyénenként eltérő lehet, kinél mi okoz panaszt, van akinél a tojás, a magas hisztamintartalmú ételek, a túl zsíros vagy túl fűszeres fogások teszik ezt.

A legtöbb ember például egy marék mogyoró elfogyasztása után egy-két napon belül azt tapasztalja hogy kipattogott tőle az arca, ebből is látszik, hogy amit megeszünk, az igenis meglátszódik a bőrünkön.

Magas glikémiás indexszel rendelkező ételek és a bőrproblémák

A pattanásokat gyakran az androgén „férfi” hormonok nagyobb mennyisége váltja ki a szervezetben, mint a tesztoszteron.
Tulajdonképpen a tesztoszteron és „rokonai”  szabályozzák ezeket a folyamatokat, ha ezek a hormonok nagyobb arányban vannak a szervezet más hormonjaihoz, például az ösztrogénhez és a progeszteronhoz képest, akkor a szervezetünk jelez, bőrtünetek által.

Felmerülhet a kérdés, mi váltja ki a többlet androgén szintet nőkben és férfiakban egyaránt? Ez viszont nem más, mint a sok inzulin!

A túl sok inzulint pedig a magas glikémiás index indukálja, vagyis a cukorban, ultrafeldolgozott szénhidrátokban és élelmiszerekben gazdag nyugati étkezés.

A bőrbetegségek nagyon sokszor a táplálkozás miatt kialakult anyagcserezavarok következményei, éppen ezért fontos, hogy jól összeállított – fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostokat tartalmazó – tápanyagdús étkezést kövessünk. Étkezések között pedig ne csipegessünk, nassoljunk.

Egy kis tudományos kísérlet:

Amerikai táplálkozáskutatók vizsgálataik során megállapították, hogy a civilizált országokban az akne szinte általános jelenség: a fiataloknak 80-95 százalékát, a 25 év feletti felnőttek esetében a férfiak 40, a nők 54 százalékát érinti. A természeti népeknél ezzel szemben ez a bőrbetegség gyakorlatilag ismeretlen, a kutatók nem tapasztaltak ilyet sem a pápua új-guineai szigetlakóknál, sem Paraguay vadásztörzsének tagjainál. Az inuitoknál (régebbi nevükön eszkimóknál) sem fordult elő ez a bőrbetegség, amennyiben a civilizációtól elszigetelve éltek és hagyományosan táplálkoztak. A japán Okinawa szigetének lakóinál vagy a kínaiaknál akkor találkoztak először aknéval, amikor feladták hagyományos táplálkozási szokásaikat. A kutatók mindebből arra a meggyőződésre jutottak, hogy az aknéért főként a mai, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása a felelős, vagyis olyan élelmiszereké, amelyeknek elfogyasztását követően gyorsan emelkedik a vércukorszint.

Tápanyaghiányok és bőrproblémák

Tápanyaghiányos táplálkozás vagy a nem megfelelő felszívódás is állhat a bőrproblémák hátterében.

Ugyanis egy egészséges étkezést követve gyümölcsökben, zöldségekben, fermentált ételekben gazdag ételek biztosítják a bőr számára azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik segítenek bennünket a szép és egészséges bőr megőrzésében.

A megfelelő felszívódás érdekében a bélmikrobiom normál állapotának megőrzésére is törekednünk kell. Erre megoldás egy jól összeállított – már az előbb említett makrotápanyagokban és – zöldségben-gyümölcsben gazdag étrend, ami bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban, valamint a szabadgyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlen antioxidánsokban.

Ebből is láthatjuk, hogy egy tápanyagdús táplálkozással tudjuk megteremteni az alapot, ami szükséges a szervezetünk normál működéséhez és a bőr egészséges állapotának megőrzéséhez.

Nézzük meg miket érdemes előnyben részesíteni, ha egészséges bőrt szeretnénk:

Omega 3  – segít, hogy a bőr hidratált, tömör és rugalmas maradjon, megtalálható tengeri halakban, lazacban, heringben

Omega 3 és 6 – avokádó, dió

A-vitamin és karotinoidok – a sárga színű zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő nagyobb arányban, pl. a sárgadinnyében, sárgabarackban, sárgarépában.

E-vitamin – antioxidáns hatása van. Kiváló forrásai a magok és csírák. Salátáinkat, szendvicseinket díszíthetjük velük.

Niacin (B3-vitamin) – Tinédzserként a pattanások ellen anyukám élesztőt adott, és ennek van is alapja: az élesztő ugyanis kiváló niacinforrás. Ezt a vitamint a máj triptofánból képes előállítani, ennek ellenére niacint a napi táplálékkal is fogyasztani kell, mert a saját szintézis nem fedezi a napi szükségletet. Hőálló vitaminként a sütés-főzés nem befolyásolja a hasznosulását. Csirke- és marhahúsban, tojásban, zöld leveles zöldségekben is megtalálható.

Biotin – teljes körű gabonafélék

Kollagén – a bőr felépítésében részt vevő anyag. Érdemes hetente egyszer csontleves fogyasztani.

C-vitamin – antioxidáns hatása mellett a kollagén beépülését is támogatja a szervezetbe. Hőre bomlik, ezért leginkább nyers zöldségekből és gyümölcsökből fedezhető vitaminunk. A citrusfélék, a kivi, a karalábé, a bogyósgyümölcsűek (áfonya, málna, szamóca, szeder, ribizli stb.) egyaránt gazdagok C-vitaminban.

Cink – a marhahús, búzacsíra, zabkorpa, csicseriborsó, kesudió, szeder, lencse, szója, mogyoró, sőt a kakaó is cinkben gazdag élelmiszerek.

Végezetül ne feledkezzünk meg a táplálkozás mellett a víz fogyasztásról sem, ami nem csak testünk frissessége és hidratáltásága, de a bőrünk rugalmassága miatt is fontos.

Ha odafigyelünk a vízfogyasztásra, még a ráncok és barázdák kialakulásának is elébe mehetünk. Vagyis máris megelőzünk vele számos bőrproblémát.

Táplálkozás és bőrproblémák tekintetében érdemes még az ösztrogén hormonunkra is figyelmet fordítani, illetve ezzel szorosan összefüggően a máj támogatására.

Ugyanis a máj nem csak egy méregtelenítő szerv, hanem olyan fontos hormonális folyamatokban is részt vesz, mint az ösztrogén közömbösítése a szervezetből.

A női hormonjaink – ösztrogén-progeszteron arányának – felborulása ugyanúgy pattanásokhoz, aknékhoz és más bőrtünetekhez vezethet.

Éppen ezért fontos, előnyben részesíteni a keresztesvirágzatú zöldségek fogyasztását, mint brokkoli, kelbimbó, karfiol és káposztafélék, hiszen ezek segítik a máj munkáját az ösztrogén megfelelő kivezetésében.

Összefoglalva elmondható, hogy az egészséges táplálkozás nem csak abban segítség, amikor fogyni szeretnénk, hanem abban is, hogy megőrizzük bőrünk egészséges állapotát és ezzel egyben az egészségünket is!

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet