A quinoa – bármennyire is hihetetlen – de már régóta az emberek táplálékaként szolgál. A Dél-Amerikában őshonos növényt már több ezer évvel ezelőtt fogyasztották, tisztelték, a közép-amerikaiak szent eledelként tartották számon. Az inkák által előszeretettel fogyasztott ételnek a sorsa a gyarmatosítás korában leáldozott, mivel tiltották a gyarmatosítók a fogyasztását. Mára azonban már megszűnt ez a bármilyennemű tilalom, és néhány évvel, évtizeddel ezelőtt berobbant a nemzetközi konyhákba az aprószemű növény, és azóta töretlen a sikere sós, de még édes fogásokban is.
Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a gluténérzékenyek számára a legfőbb tápanyagforrást jelenti gluténmentessége miatt. Nemcsak az eredeti formájában szokás felhasználni, hanem megőrölve, quinoa lisztként is – ezt vagy mi végezzük el otthon, ha van egy kézi malmunk, vagy felkutatjuk a lehetőségeket a különféle bioboltokban. Magas fehérjetartalma miatt az edzés mellett kifejezetten előnyös a fogyasztása, emellett a vegán, diétázók étrendjébe szintén beilleszthető. Tartalmaz minden fontos ásványi anyagot, vitaminokat, többek között ezért ragadt rá az “egészségbomba” megnevezés. Gyomorfájásra is ajánlott: ha már nem merünk semmit fogyasztani, semmit nem kívánunk, vagy már unjuk a pirítós-fűszerezetlen rizs kombót, akkor készítsünk egy tálka quinoát. Egy biztos: a gyomrot nem fogja leterhelni!
A Globus kínálatában a fehér színű változatával lehet találkozni, melyek az alábbi tápanyagokat tartalmazzák 100 g termékre vonatkozóan:
Legegyszerűbben rizs helyettesítőjeként fogyasztható köretként, de ennél sokkal szélesebb körben lehet felhasználni, néhány perc alatt készre főzhető (, viszont konzervformában még az előfőzéssel sem kell törődni). Reggelire kifejezetten ajánlott: a szokásos müzlink, granolánk mellé öntsünk quinoát, gazdagítsuk aszalványokkal vagy friss gyümölcsökkel, esetleg fahéjjal szórjuk meg, mézzel csepegtessük. Egy könnyed ebédként, a legtöbb saláta alapanyagaként szolgálhat, vagy akár a kedvenc salátareceptünket dobhatjuk fel a quinoával kiegészítve. Természetesen sokféleképpen lehet még hasznosítani, fasírt alternatívájaként, muffinként, töltelékként, tehát bátran merjük használni a konyhánkban!