-
2
perc olvasás

Miért olyan egészségesek a lila élelmiszerek ?

Az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Számos élénk színű zöldség és gyümölcs választásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szervezetünk védekezőképessége zavartalanul működjön. A növényi pigmenteket tartalmazó élelmiszerek nemcsak az élelmiszer színét befolyásolják, de jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. Például ilyen az antocián, a lila színű élelmiszerekben előforduló vegyület, ami ennek a cikknek az egyik központi eleme lesz.

A „titkos összetevőről”

Az antociánok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, vízben oldódó vegyületek. Ezek a növényi pigmentek okozzák a mélyvörös, kék és lila színét a növényeknek. Az antioxidánsok segíthetnek a stressz, a rák rizikójának csökkentésében, a neurológiai állapotok, illetve a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. Az antocián védi a növényeket az erős napsugárzástól és a hideg időjárás okozta károsodásoktól.

A polifenol elnevezésű antioxidáns szintén a lila színű élelmiszerekben fordul elő. Pozitív hatást gyakorol a szervezetre, a kognitív funkciókra van a legnagyobb hatással.

Bár a cékla egy igazi szuperélelmiszer, mégsem a fent említett antioxidánsok okozzák a különleges színét. A cékla jellegzetes bordós árnyalatát a betalainnak köszönheti, amely az antioxidáns tulajdonságok mellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Legfontosabb lila zöldségek és gyümölcsök

  1. Padlizsán

A padlizsán vagy tojásgyümölcs szivacsos szerkezetű, semleges ízű, éppen ezért sokoldalúan felhasználható zöldség, szószokat, fűszereket tökéletesen magába szívja. Az antioxidánsok mellett fitokémiai vegyületeket tartalmaz, mint például aszkorbinsav, fenolok, flavonoidok. Segít megelőzni a májkárosodás kialakulását, valamint a gyulladásos megbetegedések csökkentésében is szerepet játszhat rendszeres fogyasztása mellett.

  1. Lilahagyma

A lilahagyma ismert baktérium- és vírusölő hatású zöldség, jól alkalmazható influenza, fertőzés és egyéb gyulladásos megbetegedések ellen. Az antioxidánstartalma mellett nagyon jó forrása a krómnak, ez segít a vércukorszint csökkentésében. Méregtelenítő hatása révén a májban és a szervezetben lévő káros anyagokat gyorsabban eltávolítja.

  1. Lilakáposzta

A vörös- vagy lilakáposzta a fogyókúrázóknak egyik kedvenc élelmiszere, hiszen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. A lilahagymához hasonlóan immunerősítő, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Aminosavakban gazdag, ami a gyulladáscsökkentésnél játszik szerepet.

  1. Szilva

A szilva csonthéjas gyümölcs, igazi ásványianyag-bomba. Közismert hatásai között a legkiemelkedőbb az anyagcsere-folyamatok előlendítése, a csontozat egészségének megőrzése és a gyulladás csökkentése. Ásványianyag-tartalma közül magas vasban, káliumban és fluoridban, amely segít csökkenteni a vérnyomást és a vércukorszintet is.

  1. Áfonya

Kutatások kimutatták, hogy csupán egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint öt adag sárgarépa, alma, brokkoli vagy sütőtök. Az áfonya amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően rengeteg betegség ellen véd. Jótékony hatást gyakorol a szellemi tevékenységre, a szemre és a vércukorszintre.

  1. Szeder

A szeder az egyik legfinomabb és legegészségesebb nyári gyümölcs, amiből érdemes beraktárazni a hűvösebb hónapokra is. Azon felül, hogy memóriára jótékony hatást gyakorol, gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint rostban. Javítja az emésztést, gyulladáscsökkentő – az eddigiekhez hasonlóan –, valamint a fogyásban is jó társ lehet – reggelikhez, smoothie-khoz, nasinak ideális választás.

A természetesen lila színű zöldségek és gyümölcsök hozzájárulnak a változatos és tápanyagdús étkezés kialakításához, fenntartásához, viszont a cél az, hogy minél többféle színű tápanyag kerüljön a tányérra, biztosítva azt, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék jusson minden nap a szervezetbe.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet