Akár egy kisebb, akár egy nagyobb bevásárlásról van szó, mindenképp érdemes megtervezni előre a bevásárló-listát. Ehhez már számos applikáció rendelkezésre áll, amely megkönnyítheti a folyamatokat, de használhatjuk a rég bevett, hagyományos szokást, vagyis a toll-papír kombinációt. Fontos, hogy ragaszkodjunk a listához, és még fontosabb, hogy ne éhesen vásároljunk.
A tökéletlen alakú, sérült zöldségeket, gyümölcsöket legtöbbször kidobjuk vagy meg sem vesszük már – hiába ugyanolyan ízűek, mint a társai. Az érettebb fajták pedig kifejezetten alkalmasak további feldolgozásra, mint például turmixok, smoothie-k, sütemények vagy gyümölcslevesek készítésére.
Amint néhány alapanyagból összegyűlik több ugyanolyan vagy különböző kiszerelés, figyeljünk arra, hogy a leghátrább kerüljenek a legfrissebb szerzemények, amelyeknek a legtovább tart a szavatossága, és elöl pedig azok legyenek, amelyek hamarosan lejárnak.
Használjuk ki a mélyhűtőt – sok alapanyagot, el nem fogyasztott ételt le lehet fagyasztani. Ez az egyik legjobb döntés a kidobás elkerülésére, ami nemcsak az élelmiszer pazarlását, de felesleges pénzkidobást is jelent.
Ahelyett, hogy kidobnánk a megromlott ételt, el nem fogyasztott alapanyagot, használjuk komposztálásra. Ezáltal visszajuttatjuk a tápanyagokat a talajba, és hozzájárulunk a karbonlábnyom csökkentéséhez.
A víz elengedhetetlen részét képezi az élelmiszertermelésnek. Azáltal, hogy nem hagyjuk kárba veszni az élelmiszert, „megmentjük” azt a ráfordított vízmennyiséget, amelyet annak előállítására áldoztak. Egyéb megoldásokkal is tehetünk a vízkészlet megőrzéséért – a már jól berögződött fogmosás közbeni csapelzárással vagy a csöpögő vízcsövek megjavításával.
Az élelmiszer-túlvásárlás mellett mindenkivel előfordult már, hogy a főzés során elszámolta magát, és nagyobb adagot készített, mint, amennyit szeretett volna. Ez főként akkor történik, mikor közelednek az ünnepek, amikor minél többet és többfélét szeretnénk készíteni szeretteinknek, de sokszor megmaradnak a bőséges fogások. Az eset borítékolható, ám cseppet sem kell aggódni! Az ünnepi maradékokból is számos új finomság varázsolható percek alatt az azt követő morzsapartira: