Manapság egyre több ember küzd különféle intoleranciákkal. Ez nem is csoda, hiszen életvitelünk és táplálkozásunk nagy mértékben megváltozott az elmúlt évtizedekhez képest. Sokkal több ultrafeldolgozott ételt fogyasztunk, amik tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Emellett viszont kevesebb valódi tápanyagot fogyasztunk, mint gyümölcsök, zöldségek, ezért rostfogyasztásunk nagy mértékben lecsökkent. A felgyorsult világban sokkal több impulzus ér minket, nagyobb a stressz, aminek feldolgozása nehezebben megy. A rendszeres stressz pedig nem csak a hormonháztartásra van negatív hatással, de az emésztőrendszerre is.
Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kialakuljon egy emésztőrendszeri diszfunkció, majd különféle ételintoleranciák.
Az ételintolerancia tulajdonképpen bizonyos ételekre adott abnormális reakció, kialakulhat immunválasz következményeként (pl. IgG antitestek termelődnek) vagy más mechanizmus hatására, melyben nem az immunrendszer játssza a szerepet.
Tipikus példák ezekre:
MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)
A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek)
Ezekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén)
Fontos megjegyezni, hogy az ételintolerancia NEM EGYENLŐ az ételallergiával.
Az ételallergia esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, míg az ételintolerancia tüneteit csak később, órákkal vagy akár egy nappal később okoznak tüneteket, éppen ezért sokkal nehezebben tudjuk felismerni és kiszűrni a problémás élelmiszert vagy élelmiszereket.
Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az intolerancia során IgG antitestek termelődnek.
Fontos továbbá megjegyezni, hogy IgG ellenanyagok mindig termelődnek az egészséges immunválasz során, de ezek nem okoznak tüneteket, bizonyítva, hogy
1) az immunrendszer hatékonyan működik és/vagy
2) a belek átbocsátóképessége nem fokozódott.
Tünetek várhatóan akkor keletkeznek, ha az immunrendszer nem működik tökéletesen és/vagy a belek áteresztőképessége fokozódott.
Az ételintolerancia kialakulása során antigén-antitest komplexek képződnek, melyek lerakódnak a szövetekben, s ott a szövet sérülését és gyulladást okozó gyulladásos kemokinek felszabadulását idézik elő. Ez a test bármely részén megtörténhet pl. a belekben, ahol IBS tüneteket okoz, az izületekben, ahol izületi gyulladást okoz, az agyban, ahol migrénes tüneteket provokál, stb.
Számos tünet összefüggésbe hozható az ételintoleranciával, s mivel a tünetek később alakulnak ki, nehéz megállapítani, hogy melyik étel okozza a problémát, emiatt nagyon értékes az IgG antitest teszt elvégzése.
A táplálkozásnak hatalmas szerepe van a különböző problémák lefolyásában és kialakulásában, éppen ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy van-e valamilyen ételérzékenységünk ételintoleranciánk.
Az ételintolerancia tünetei sok más betegség tüneteihez hasonlóak, így elfedhetik a probléma tüneteit a különböző gyógyszerek, szteroidos krémek, azonban a gyökérokokat nem szüntetik meg.
Pedig sok esetben ételérzékenység keseríti meg a mindennapjainkat és könnyen megszüntethető lenne az adott intoleráns élelmiszer elhagyásával.
A legjobb, ha elkerüljük ezek kialakulását egy egészséges életmód követésével.
Amennyiben már van kimutatott ételintoleranciád, akkor pedig fontos elhagyni a problémás élelmiszereket és mellette regenerálni a bélflórádat.