-
3
perc olvasás

Anti-aging táplálkozás, avagy mit fogyassz, ha szeretnéd megőrizni egészséged hosszútávon ?

Az öregedési folyamat lassítása már évszázadok óta érdekelt témakör, amelyre a konkrét megoldásokat a mai napig kutatják. Néhány javaslat létezik azonban, amellyel megóvható a szervezet egészsége – mind fizikailag, mind szellemileg. A rendszeres testmozgás, a stressz elkerülése, az elegendő alvás, folyadékbevitel mellett szuperételek is segíthetik a cél elérését.

Milyen tényezők befolyásolják a biológiai korod ?

Legnagyobb arányban a folytatott életmód van befolyással az egészségi állapotra, a biológiai korra (40%), majd az örökletes genetikai tényezők és a környezet (25-25%), végül pedig az egészségügyi ellátás (10%) – állapították meg kutatók.

A terhesség alatti étrend nagyban befolyásolja a születendő gyermek egészségét, öregedésgátló képességét, ezt követően a táplálkozás az, ami a legnagyobb hatással bír az első néhány hónapban. Vizsgálatok szerint minden szervünk 25 éves korban van a legjobb állapotában, ezután következik a fokozatos „romlás” az egészségi állapotban. Az öregedés első jelei viszont ténylegesen 50 éves kor körül jelentkeznek olyan tünetekkel, mint a fáradtság, ízületi panaszok. Bár ekkorra sok – főként rossz – beidegződés megszokottá vált, nem késő, hogy változtassunk az életmódon, táplálkozási szokásokon. Az öregedés folyamán a szervezet anyagcseréje lassul (az anyagcsere-arány évente kb. 0,5%-kal csökken), az elfogyasztott táplálékból több zsírt és kevesebb fehérjét tud átalakítani a szervezet, így a testzsír mennyisége növekszik.

Mit nevezünk anti-aging táplálkozásnak ?

Az anti-aging, vagyis a sejtek öregedését gátló táplálkozás/életmód alapvető célja, hogy jó erőben eltöltött, hosszú élet valósuljon meg. A helyes táplálkozást úgy értelmezi, mint az orvosságot. Ennek értelmében kiemelt figyelmet fordít a megfelelő testsúly megtartására, az immunrendszert erősítő étrend kialakítására, az ideális tápanyagok bevételi arányaira, valamint a szervek kíméletes igénybevételére.

Melyek a legjobb ételek, amiket ajánlott fogyasztani ?

Az anti-aging táplálkozás kulcsa a változatosság és a tányéron lévő ételek „színessége”. Néhány aranyszabály, amelyet dietetikusok ajánlanak:

  • naponta egyszer zöld leveles zöldségek fogyasztása
  • hetente ötször diófélék fogyasztása
  • halfogyasztás legalább egyszer a héten
  • édességek és tésztafélék kevesebb, mint öt alkalommal egy héten
  • korlátolt fogyasztása a sajtnak, gyors és sült ételeknek (heti egy alkalomnál is kevesebbszer)
  • naponta kevesebb, mint egy teáskanál vaj fogyasztása (helyette olívaolaj preferált

A legjobb élelmiszerek, amik segíthetnek az egészség megőrzésében:

  1. Áfonya

Az áfonya A- és C-vitaminban gazdag, olyan összetevővel rendelkezik, amit öregesgátló hatásaként szoktak emlegetni, ez az antocianin. Segít megőrizni a bőr tökéletességét a külső hatásoktól és a stressztől.

Ajánlott fogyasztása: reggeli smoothieként és gyümölcstálakban

  1. Diófélék

A legtöbb dióféle magas E-vitamintartalommal rendelkezik, mely szintén pozitívan hat a bőr egészségére. A dió például gyulladáscsökkentő omega 3-zsírsavval rendelkezik, ezért is az egyik kiemelt szuperétel a pekándió és a gesztenye mellett.

Ajánlott fogyasztása: saláták tetejére szórva, egy maréknyi adag nasiként

  1. Avokádó

Az avokádó K-, C-, A-, E- és B-vitaminban, káliumban bővelkedik, amelyek megelőzik az idősödés negatív hatásait, bőrre jótékony hatást gyakorol.

Ajánlott fogyasztása: salátákba, smoothiként vagy csak önmagában

+1: Matcha tea latte

Napjaink egyik legfelkapottabb folyadékforrása, amely antioxidánsokban gazdag és az elsőszámú anti-aging italnak számít. Rendszeres fogyasztásával javítható az egészségi állapot, csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. A matcha a zöld tea koncentrált formája, amely olyan előnyöket biztosít, mint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, memóriavesztés megelőzése, inzulinrezisztencia megelőzése.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet