-
3
perc olvasás

Hogyan növeld a folyadékfogyasztást? -hasznos tippek-

Testünk kb. 70%-a víz, ezért elegendő mennyiségű vízfogyasztás létfontosságú az egészség megőrzéséhez. A víz fontos szerepet játszik a szervezetben, beleértve az elektrolit-egyensúlyt, a vérnyomás szabályozását, a testhőmérséklet szabályozását és a sejtek egészséges működését.

De vajon mennyi vizet kellene inni?

Nincs mindenkire érvényes válasz. A vízbevitelt személyre szabottan kell meghatározni, ugyanis bizonyos betegségek, mint vese-, máj- vagy szívproblémák vagy gyógyszerek szedése visszatarthatják a vizet, így mindenképp érdemes ilyen problémák esetén kezelőorvoshoz fordulni.

Ha nagyon szeretnék számolgatni, akkor optimális vízfogyasztás, egy egészséges emberre nézve, testsúly kilogrammonként 30 ml szénsavmentes víz. Nyáron és aktív sportolás vagy szaunázás esetén természetesen többet kell inni! Érdemes a vizelet színét figyelni, optimális vízfogyasztás esetén szalmasárga színű, kevés vízfogyasztás esetén erősen sárga és erős szag jellemzi, túl sok vízfogyasztásnál pedig szinte vízszínű. A napi folyadékot egyenletesen ajánlott elosztani a nap során.

Bár mindenki tudja, hogy fontos a hidratáltság megőrzése, sajnos időnként megfeledkezünk róla és a nap során kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint kéne.

Jöjjön most néhány tipp, hogy ez ne így legyen:

1. Értsd meg miért is fontos a szervezeted számára

A víz biztosítja a szervezet minden rendszerének megfelelő működését, például:

  • tápanyagokat és oxigént szállítanak a sejtekhez
  • a baktériumokat kiöblítik a hólyagból
  • segíti az emésztést
  • a székrekedés megelőzése
  • a vérnyomás normalizálása
  • az ízületek kenőanyaga
  • a szervek és szövetek védelme
  • testhőmérséklet szabályozása
  • az elektrolit (nátrium) egyensúly fenntartása

Ha nem viszünk be elég folyadékot nap, mint nap, kiszáradunk. A kiszáradás figyelmeztető jelei közé tartozik a gyengeség, az alacsony vérnyomás, a szédülés, a zavartság vagy a sötét színű vizelet.

2. Napi cél kitűzése

Apró lépésekkel haladva, lehet átformálni az életmódunkat, ne válasszunk nagy célokat elsőre. Legyen a cél első héten testsúly kilogrammonként 30 ml szénsavmentes víz elfogyasztása.

A célok kitűzése és megvalósítása nagyon motiváló, így további pozitív eredményeket hozhat.

3. Legyen nálad mindig víz, a legjobb, ha üvegpalackod mindig tele van!

Környezetünk szempontjából a legjobb, ha üveg vagy más újrafelhasználható kulacsunk van, amit megtöltve mindig magunknál tartunk, így könnyedén ihatunk bármilyen környezetben, legyen szó munkáról, utazásról, otthon töltött időről, munkahelyről vagy iskoláról.

A vizes palack kéznél tartása vizuális emlékeztetőként is szolgálhat, hogy több vizet kell inni. Ha meglátjuk az üveget az íróasztalon vagy máshol, folyamatosan emlékeztetni fog minket arra, hogy többet kell innunk.

4. Emlékeztető beállítása

Az okostelefonon vagy okosórán lévő alkalmazás vagy ébresztő segítségével emlékeztetőket is be lehet állítani, hogy több vizet fogyasszunk.

Például állítsunk be egy emlékeztetőt, hogy 30 percenként igyunk néhány korty vizet vagy óránként egy pohár vizet.

Az emlékeztetők segíthetnek növelni a vízbevitelt, különösen akkor, ha képesek vagyunk belefeledkezni a munkába vagy túl elfoglaltak vagyunk.

5. Más italok, mint cukros üdítők kicserélése tiszta vízre vagy gyógynövény teára

Az egyik módja annak, hogy több vizet igyunk – és támogatjuk az egészségünket, illetve csökkentjük a kalóriabevitelünket – ha más italokat, például üdítőitalokat és sportitalokat vízzel helyettesítünk.

Ezek az italok gyakran tele vannak hozzáadott cukrokkal , ami rendkívül rossz hatással van a vércukorszintre és az egész szervezetre.

Az optimális egészség érdekében ajánlott korlátozni a hozzáadott cukorbevitelt a kalóriabevitel 5%-ára.

A magas hozzáadott cukrot tartalmazó étrendek összefüggésbe hozhatók az elhízással és más olyan állapotokkal, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Ezen túlmenően, ha ezeket a cukros italokat vízzel helyettesítjük, ez egy egyszerű és olcsó módja a kalóriák csökkentésének is, ami potenciálisan segít a fogyásban.

Gyógynövény teákkal pedig tovább támogathatjuk a szervezetünk optimális működését.

6. Ébredés után és lefekvés előtt fogyassz egy pohár vizet

A vízfogyasztás növelésének egyszerű módja, ha ébredéskor iszunk egy pohárral, lefekvés előtt pedig egy másik pohárral.

Reggel egy pohár szobahőmérsékletű vagy langyos víz segíti a dehidratáltság elkerülését, fokozhatja az éberséget és segíti az emésztőrendszer beindítását.

Lefekvés előtti vízfogyasztás, pedig megakadályozhatja, hogy szájszárazsággal és rossz lehelettel ébredjünk.

7. Étkezések előtt fél órával egy pohár víz fogyasztása

Egy másik egyszerű módja annak, hogy növeljük a vízbevitelünket, hogy minden étkezés előtt megiszunk egy pohár vizet.

Ha naponta háromszor tesszük ezt, azzal további 3 pohárral (750 ml) növeljük a napi folyadékbevitelt.

Ezenkívül a szervezet néha összetévesztheti a szomjúság érzését az éhséggel, ezért ha evés előtt iszunk egy pohár vizet, az segíthet megállapítani, hogy valóban éhesek vagyunk-e.

8. Ízesítsd a vizedet

Ha valaki nem szereti a víz ízét vagy csak egy kis plusz ízre van szüksége, hogy többet fogyasszon belőle akkor számos választási lehetőség van.

Például egy olcsó gyümölcs-infúziós vizes kulacs használata kiváló egészséges opció lehet.

Az infúziós üvegben használható népszerű gyümölcskombinációk, mint az uborka-lime, a citrom és az eper-kiwi. Ízlésünknek megfelelően, bármelyik gyümölcs kombinációt használhatjuk.

9. Munkahelyeden óránként igyál egy pohár vizet

Ha valaki normál 8 órás munkaidőben dolgozik és minden munkaórában megiszik egy pohár vizet, azzal  8 pohárral (2000 ml) növeli a napi folyadékbevitelét.

10. Fogyassz magas víztartalmú zöldségeket

Az egyik egyszerű módja annak, hogy több vizet vigyünk be, ha több vízben gazdag ételt fogyasztunk.

A különösen magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek:

  • Saláta: 96% víz
  • Zeller: 95% víz
  • Cukkini: 95% víz
  • Káposzta: 92% víz
  • Görögdinnye: 91% víz
  • Mézdinnye: 90% víz

Magas folyadéktartalmuk mellett ezek a gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek elősegítik általános egészségi állapotát.

+ Vízszűrő használata

A vízszűrő használata olcsóbb és környezetbarátabb is, mint a palackozott víz vásárlása, ami gyakran nem különbözik a csapvíztől.

Érdemes beszerezni egy jó vízszűrőt és ezzel készíteni otthon a vizet, amit az üvegpalackunkban bárhová magunkkal vihetünk.

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet