Az eredete egészen a régmúltra visszavezethető, ugyanis az őskorban az emberek nyersen fogyasztották el a beszerzett zsákmányt, összegyűjtött élelmet, majd azt követően, ahogy felfedezték a tüzet, elkezdték megsütni, majd főzni, fűszerezni az ételeket. Tanulmányok szerint az emberi agy nem fejlődhetett volna jelentősen, ha csupán nyers étrendet követtek volna őseink. A nyers étrend körüli népszerűség az 1800-as években tetőzött újra, amikor egy akkori svájci lakos minden napos nyers almafogyasztását követően javulást érzékelt egészségi állapotában. Kutatásokat indított a nyers élelmiszerforrások témájában, és azóta egyre inkább elterjedt a jelenség nemcsak országon belül, hanem globális szinten is.
A tudomány három fő típust különböztet meg a nyers táplálkozási forma értelmében:
Sokan sokfélén értelmezik a nyers étrend fogalmát, ezért különböző módjai vannak a nyersétel fogyasztásának – míg egyesek napi étkezéseik során esznek néhány főtt ételt, mások egyáltalán nem, illetve vannak olyanok, akiknek ez egy életforma, mások szerint csak egy átmeneti/teljes értékű választott diéta.
A következő ételek jelentik az alapját az étrendnek:
A diéta típusától függően opcionális élelmiszer lehet:
Az elkerülendő ételek:
Mivel az étrend alapját a nagy mértékű nyers zöldség és gyümölcs, diófélék biztosítják, ezért a legnagyobb előnyt a magas tápértékek jelentik, rostban gazdag, egészséges táplálkozásnak ad támpontot. Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek gyakran fogyást is eredményeznek. A gyorsételek és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása miatt nem lesz magasabb a bevitt só, cukor és a telített zsírsavak mennyisége, amely nemcsak a bőr szépségéért, a szív egészséges működéséért jelentős, hanem a jobb emésztést szintén elősegíti.
Ahhoz, hogy a húsokban, tejtermékekben tojásban, halban lévő baktériumok elpusztuljanak magas hőmérsékleten kell megfőzni őket, ugyanis enélkül fennáll a veszélye az ételmérgezésnek. A korábban fogyasztott élelmiszerekről való átállás, a jelentős kalóriahiány és a testtömeg csökkenése a hormonháztartásra negatív hatást gyakorol, így nőknél a menstruációs ciklus kimaradását, megzavarását okozhatja.
Összességében elmondható, hogy a nyersételek – legfőképp a zöldségek és a gyümölcsök – fokozott fogyasztása rendkívül előnyös, ugyanakkor egyéb nyersen fogyasztott élelmiszerek már komolyabb veszélyt jelenthetnek, amelyek miatt nem javasolt az étrend szigorú betartása.