A sütés, főzés, a konyhai teendők sok időt vesznek el a napjainkból, mégis megéri ez a befektetés. Az otthon készült étellel a gondoskodást, szeretetet is kifejezhetjük. Ráadásul pontosan ismerjük az összetevőket, elkészítési módot. Jó lenne mégis, ha egy kicsit gyorsabban tudnánk végezni. Hogyan lehetünk időben, energiában is hatékonyabbak?
A nap mindenki számára 24 órából áll.
Ezt kell jól, okosan beosztani. Az időmenedzsment tanulható, gyakorolható, s fejleszthető. Nincsenek mindenkire érvényes sablonok, ezért inkább azt célszerű kitapasztalni, nekünk mi a legjobb módszer. Eltérő a személyiségünk, a napirendünk, más időpontokban vagyunk hatékonyak, más szokásokat tanultunk el gyerekként... Az sem mindegy, hogy egyedül, párban, (nagy)családban, lakótársakkal élünk-e.
A továbbiakban olyan tippeket gyűjtöttem össze, ami általánosságban mindenki számára megfelelő lehet. Ha már csak 1-2 dolgot lesünk el és építünk be az életünkbe, azzal is sokat érhetünk el. A tökéletes időbeosztás inkább cél legyen, amihez az odavezető utat is hasznosan töltjük. Vegyük figyelembe, s emiatt legyünk megegendők önmagunkkal szemben, hogy nem mindig tudunk annyira következetesek lenni, hogy kicsit ne essen szét néha az addig gondosan kialakított rendszer. Elvégre emberek vagyunk, nem robotok. S bár néhány robotgép és okos háztartási eszköz a segítségünkre lehet, egyelőre még nem csinálnak meg mindent helyettünk.
A nap mindenki számára 24 órából áll.
Ezt kell jól, okosan beosztani. Az időmenedzsment tanulható, gyakorolható, s fejleszthető. Nincsenek mindenkire érvényes sablonok, ezért inkább azt célszerű kitapasztalni, nekünk mi a legjobb módszer. Eltérő a személyiségünk, a napirendünk, más időpontokban vagyunk hatékonyak, más szokásokat tanultunk el gyerekként... Az sem mindegy, hogy egyedül, párban, (nagy)családban, lakótársakkal élünk-e.
A továbbiakban olyan tippeket gyűjtöttem össze, ami általánosságban mindenki számára megfelelő lehet. Ha már csak 1-2 dolgot lesünk el és építünk be az életünkbe, azzal is sokat érhetünk el. A tökéletes időbeosztás inkább cél legyen, amihez az odavezető utat is hasznosan töltjük. Vegyük figyelembe, s emiatt legyünk megegendők önmagunkkal szemben, hogy nem mindig tudunk annyira következetesek lenni, hogy kicsit ne essen szét néha az addig gondosan kialakított rendszer. Elvégre emberek vagyunk, nem robotok. S bár néhány robotgép és okos háztartási eszköz a segítségünkre lehet, egyelőre még nem csinálnak meg mindent helyettünk.
Kezdjük is az időnyerő tippekkel!
A tervezés a konyhában is alapvető. Nem feltétlenül kell minden egyes étkezést aprólékosan megtervezni, de ha az évszakot, szezont, a családi, nemzeti ünnepeket, az aktuális életszakaszt, életeseményeket, egyéni diétát is figyelembe véve pár napra, vagy akár egy hétre előre (nagyjából) látjuk, hogy mikor mit fogunk sütni, főzni, máris jóval rendszerezettebb és hatékonyabb lehet az előttünk álló időszak. A tervezésbe bevonhatjuk a családtagokat is, begyűjtve és egyeztetve az igényeket.
A hétköznapi rohanásba könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket illesszünk be, nem ilyenkor kell több órán át sülő húsokat, bonyolult recepteket előkapni. Azok a hétvégékre, ünnepekre valók. Az egytálételek, például rakott, töltött zöldségek, a tartalmas levesek, laktató (tojással, hallal, főtt/sült hússal dúsított) saláták, előre elkészíthető mártások, mártogatósok és a hasonlóan egyszerű, de nagyszerű ételek a befutók ilyenkor.
A bevásárlás előtt nem maradhat el a hűtő, fagyasztó és a kamra/spájz/konyhaszekrény tartalmának ellenőrzése sem. Nézzük meg, miből élünk! Van-e esetleg már megbontott, vagy közeli lejáratú élelmiszer, termék otthon, amit hamarabb célszerű elhasználni? Ha már tudjuk, hogy milyen ételeket szeretnénk készíteni, az ezekhez szükséges alapanyagok megléte vagy hiánya is módosítja, mit kell beszerezni.
Tipp: Sok töprengést, bolyongást megspórolunk a bevásárlás során, ha már eleve bevásárló listával indulunk neki. Ez az írott vagy elektronikusan kezelt „cetli” akkor is jól jön, ha online vásárolunk.
Ha már hazavittük, megrendeltük az alapanyagokat, a megfelelő tárolással, adagolással is sok időt nyerhetünk. Azt tegyük előbbre, ami hamarabb megromolhat, így az mindig kézre fog állni. Jól záródó üvegekbe, dobozokba áttölthetjük a csomagolt termékeket, s így a főzés előtt nem kell bajlódni a zacskók, tasakok kinyitásával. Ráadásul ezzel a termékek eltarthatóságát is megnövelhetjük, mert ha nem érintkeznek fénnyel, levegővel, akkor a minőségüket és tovább megőrzik és nem kell idő előtt kidobni azt, ami idő közben megromlott. Ha például mindent egyforma közel azonos méretű dobozban tárolunk, akkor könnyebb rendszerezettebben tartani a kamrát, polcot, szekrényt, s jobban ki tudjuk használni a rendelkezésre helyet.
Amikor nekilátunk sütni, főzni, a gondos előkészületekkel is sok értékes percet spórolhatunk. Legyen elől, amivel dolgozni fogunk, így gyorsabban tudunk haladni, mert minden kézre áll és nem kell mindig mindenért a hűtőhöz, kamrához szaladgálni, ha például ezek nem a konyhában vannak. Egyes alapanyagokat már előző nap meghámozhatjuk, feldarabolhatjuk, s dobozolva bekészíthetünk a hűtőbe, így az előkészítésre szánt idő ezzel is lerövidíthető.
Ez a szokás főleg vendégvárás előtt lehet életmentő, amikor azt se tudjuk, merre áll a fejünk és minden perc aranyat ér. Bár a friss, nyers zöldségek, gyümölcsök vitamin-, ásványianyag-tartalmát nem tudják teljesen überelni, nagy könnyebbséget jelentenek a már tisztított, kockázott, szeletelt, csíkozott termékek, vagy éppenséggel a befőttek, konzervek, amikkel a főzési időt csökkenthetjük jelentősen. Többek között a bab, lencse, csicseriborsó, zöldborsó, csemegekukorica, cékla jó példa erre, mivel ezeket ilyenkor csak le kell venni a polcról, s már mehetnek is a salátába, levesbe, egytálételbe, mártásba, attól függően, mit készítünk. Ha csak lehet, válasszuk a só és cukor hozzáadása nélkül tartósított konzerveket! Savanyúságot, befőttet, ajvárt, lecsót, ketchupöt, paradicsomlevet magunk is tehetünk el nyáron, télen igen csak jól fognak ezek jönni majd.
A multitaskingról egyre inkább bebizonyosodik, hogy nem túl hatékony a munkavégzés során. A konyhában viszont nagy szükségünk lehet erre a készségre, mert így tudunk párhuzamosan többféle tevékenységet végezni. Amíg például sül vagy fő egy alapanyag, addig elkészíthetjük a mártást, a salátát, vagy éppen elpakolhatjuk a felesleges eszközöket, elmosogathatjuk a már nem használt eszközöket. Így ezekkel sem a főzés után kell majd bajlódnunk. A főzés, sütés alatt hallgathatunk podcasteket, videókat is, így szórakozással vagy tanulással is összeköthetjük a konyhában töltött időt.
Ha elkészült egy nagyobb adag étel, várjuk meg, míg kihűl, majd – ha az állaga, összetevői engedik – fagyasszunk le 1-2 adagot! Ez jól jön majd azokra a napokra, amikor minden a feje tetejére állna, s végképp nem jut időnk, energiánk a konyhai ténykedésekre.
Használjuk fel, hasznosítsuk a maradékokat! Így másnap nem kell teljesen elölről kezdeni a főzést, hanem már felhasználhatjuk például az előző napi vacsorából megmaradt köretet, feltétet, mártást egy új ételhez. A pörkölt ledarálva pépesítve tésztafeltét lehet, a főtt tojás tojáskrém alapanyaga, a főtt rizs egy zöldséges, húsos fasírt kötőanyaga és így tovább. Ez nemcsak időt, de energiát is spórol, ráadásul azzal, hogy nem kerül a szemétbe a maradék, a bolygónak és a pénztárcánknak is kedvezünk.
A zöldségek (például a sárgarépa, petrezselyemgyökér, fok-, póré-, vöröshagyma, zeller, karfiol, gomba, paprika, karalábé) megmosott héját, szárát, levelét is felhasználhatjuk alaplé készítéséhez, amit akár le is fagyaszthatunk. Később ez az alaplé jól jön majd a tészta, rizs főzésekor, vagy mártások, főzelékek ízesítéséhez, és természetesen a zöldséges vagy húsos levesek alapjaként.
Tipp: A cékla, vöröskáposzta nem alkalmas alaplé készítésére. Természetesen az a legjobb, ha a főzéssel kapcsolatos feladatokat meg tudjuk osztani a velünk együtt élőkkel, hiszen így még gyorsabban elkészül az étel.
A gyerekek esetében a nekik való, könnyebb, egyszerűbb feladatokat játékos formában is kiadhatjuk. E közben mesélhetünk az ételekről, alapanyagokról, és szórakozva megtanulhatják az egyes recepteket is.
Csökkentsük az energiafelhasználást!
Az idő pénz, ahogyan az energia is, amit az ételeink elkészítéséhez felhasználunk. Legyen szó elektromosságról, gázról, vagy akár a felhasznált víz mennyiségéről, az aprónak tűnő tettek is sokat jelenthetnek a rezsiszámla csökkentésében. Az sem mellékes szempont, hogy a környezetet is kíméljük azzal, ha csökkentjük az energiafelhasználásunkat. Íme néhány ötlet:
Ne tegyünk be forró ételt a hűtőbe, fagyasztóba, mert annak belseje ilyenkor felmelegszik, s nagyobb energiát igényel a visszahűtés, ami a rezsiszámlán is megmutatkozhat.
A hűtőt se sűrűn nyitogassuk, mert ez is növeli az energiafelhasználását! Ha benyúlunk a hűtőbe, vegyünk ki vagy tegyünk be egyszerre több dolgot
Ha már bekapcsoljuk a sütőt, használjuk ki minél jobban, s süssünk benne egyszerre többféle ételt!
Ha meleg vízben kezdjük főzni a tésztát vagy a zöldséget, akkor hamarabb elkészül, így kevesebb energiát használunk el a forralásra.
Zárjuk el a gázt a sütőben, pár perccel azelőtt, hogy teljesen kész lenne az étel, így is meg fog sülni, és ezzel is tudunk valamennyi energiát spórolni.
Tegyünk fedőt a lábosra, fazékra, így hamarabb felmelegszik és felforr a főzőlé, rövidebb ideig tart a főzés!
Ha lecseréljük a régi, nem javítható háztartási berendezéseket, nagygépeket, célszerű az újabbak esetében az energiahatékonyságot is figyelembe venni a vásárlás során. Lehet, hogy most talán többet kell így rá költeni, de az évek és a mindennapi használat során sokat spórolhatunk az áramszámlán is például egy korszerűbb, kisebb fogyasztású hűtővel.
A főzés, sütés lehet kreatív tevékenység és a gondoskodásunk, szeretetünk kifejezése is. Erről is lesz majd szó a továbbiakban.