-
4
perc olvasás

Méregtelenítés – működik vagy sem?

A tavasz közeledtével egyre többen keresnek rá az internetes böngészőben a tisztítókúra, a méregtelenítés és a böjt szavakra. A jobb idő beköszöntével sokan úgy érzik, testileg is meg kell újulniuk, “tisztulniuk”. De vajon érdemes-e bármilyen kúrába belevágni? Van-e haszna a méregtelenítő programoknak, lehet-e jól csinálni? Ezekre keressük a választ.

Rögtön az elején lényeges leszögezni, hogy egy jól funkcionáló, egészséges egyénnek van egy nagyon jól működő, komplex méregtelenítő rendszere. A máj, a vesék, a keringési szervrendszer, a nyirokrendszer, a tüdő szó szerint elvégzik a piszkos munkát, és megszabadítanak minket a szervezetbe jutott (legtöbb) káros anyagtól.

A méregtelenítés gondolata onnan ered, hogy a potenciálisan káros anyagok (például alkohol, koffein, gyógyszerek, adalékanyagok, elektroszmog, környezet- és vízszennyezésből származó anyagok) lerakódnak és felhalmozódnak különféle szövetekben, elégtelen működést okozva ezzel. Bár lehet alapja ezeknek a teóriáknak, de korántsem kell olyan drasztikus módon megtámogatni a szervezet öngyógyító folyamatait, mint azt például a májtisztító, a colon-hidroterápia vagy a “saját vizelet” terápia javasolja.

Ha a fentebb említett szerveink súlyos elégtelensége áll fenn (például krónikus veseelégtelenség képében), akkor az általában kórházi kezelést igényel. Ilyen esetekben veszélyes is bármilyen otthoni kúrába, interneten vagy könyvben összeolvasott módszerbe autodidakta módon belevágni.

Tavaszi tehermentesítés

Úgy gondolom, nem drasztikus tisztításról kell beszélnünk, hanem a test tehermentesítéséről, töltekezésről, aminek jó eszköze lehet, ha a természet megújulásával együtt mi magunk is változtatunk étkezési szokásainkon.

Még jobbat teszünk, ha nemcsak testileg, hanem lelkileg, szellemileg is “megújulunk”, például új hobbit keresünk, többet relaxálunk, meditálunk, vagy önismerettel, személyiségfejlesztéssel kapcsolatos könyveket kezdünk el olvasni.

Tavasszal ösztöneink is arra sarkallnak, hogy a téli elzárkózás, lelassulás után frissüljünk, erősödjünk, kinyíljunk, szépüljünk. A tehermentesítésnek sok fajtája létezhet, és mindig az adott egyén korábbi táplálkozási szokásaitól függ, min érdemes változtatni. Akadnak, akik kihasználják a húsvéti időszakot és nem esznek húst; sokan csökkentik cukorbevitelünket; vannak, akik megnövelik vízfogyasztásukat – és persze nem egy ember vesz részt testi-lelki, elvonulással egybekötött tisztítókúrán vagy böjttáborban, amit hozzáértő (szak)ember vezényel. Fontos, hogy mi magunk önállóan, szakértői, orvosi támogatás nélkül ne kezdjünk drasztikus böjtbe vagy “méregtelenítő” kúrába! Manapság divatosak a különböző otthon végezhető böjtkúrák, méregtelenítő módszerek, de tudnod kell, hogy ezekkel gyakran nagyobb kárt teszünk, mint amennyi előnyünk származik majd belőlük. Nem elég csak a magazinok hasábjairól, az internetről tájékozódni.

Tehermentesítő tippek hétköznapokra

Ahogy már említettem, a tehermentesítésnek sok fajtája létezik, az egy- vagy többnapos böjtön át a nagyobb mennyiségű zöldség-, gyümölcsfogyasztásig. A böjtről és az időben korlátozott étkezésről egy korábbi anyagomban, itt olvashatsz részletesen. Az ételmegvonásnak mind testi, mind lelki előnyei is lehetnek, azonban teljesen érthető, ha valaki nem szeretne ilyen drasztikus eszközökhöz folyamodni. Számukra egy sokkal inkább élhető, a mindennapokba beilleszthető tehermentesítő rutint állítottam össze. Többségük a keleti filozófiában és gyógyászatban alkalmazott “praktika”, gyakorlat.

Fontos! 2-3 nappal az átállás előtt már készülj fel: egyél kisebb mennyiségeket, kevesebb szilárd ételt, és csökkentsd a hús-, hal-, felvágott-, tej-, tejtermékfogyasztásod. A tehermentesítés 4-7 napig tartson, majd 2-3 nap alatt építsd vissza az étrendedet. Az alappillérek közül minimum 4-et fogadj, meg és tarts be a továbbiakban is! Ezzel kárt nem okozol, ellenkezőleg, tudatosabb és egészségesebb leszel.

A tehermentesítés legfontosabb alapelvei a következők:

  1. Alkoholos, koffeint tartalmazó italok és üdítőitalok kerülése.
  2. Dohányzás elhagyása.
  3. Hús-, hal-, tej-, tejtermék és tojásmentesség.
  4. Zsiradékfelhasználás csökkentése (érdemes inkább olajos magvakból fedezni a zsiradékbevitelt.
  5. Adalékanyagok kerülése.
  6. Vízfogyasztás megnövelése.
  7. Internet-, televízió- és telefonhasználat minimalizálása.

Étrended alapját zöldségek, hüvelyesek, gabonák, gyümölcsök és olajos magvak alkossák. Folyadékfogyasztásod minimum 2,5-3 liter legyen, csapvíz, ásványvíz, citrommal (nem bolti citromlével!) ízesített víz, csalántea formájában. Mindig koncentrálj az evésre, ne csinálj mellette mást. Tiszteld a tested és rágj meg mindent alaposan, élvezd az ízeket, az ételt, érezd, hogy táplálod a tested. Érdekesség! A spirituális tanokat gyakorlók általában az étkezésre is meditációként tekintenek.

Tehermentesítő napi rutin
  1. A napot mindig mosakodással, fogmosással és ha lehet, nyelvtisztítással kezdd! Az éjszakai, hajnali órákban a szervezetben felerősödnek a kiválasztó, méregtelenítő folyamatok, így nem árt, ha a bőrön, szájban keletkezett felesleges méreganyagokat kipucolod magadból! Akár le is zuhanyozhatsz.
  2. Meditálj, relaxálj! Végezz jógagyakorlatokat! Hangolódj a napra, fogalmazz meg pozitív érzéseket, gondolatokat, vagy akár napi mantrát magadnak.
  3. Folytasd a napot langyos folyadékkal! Köztudott, hogy ha felkelés után rögtön folyadékkal indítjuk a napot, támogatjuk a szervek működését, „felébredését”, és az emésztésnek, a bőrnek is jót teszünk.
  4. Délelőtt jöhet 2-3 dl zöld turmix vagy nyers gyümölcsök, zöldségek! Hazai, szezonális és ha lehet, kezeletlen (bio) növényeket válassz. Mindig ép, alaposan megtisztított terményeket fogyassz. Ha ennél tartalmasabb délelőtti étkezésre vágysz, készíts vízzel, csak gyümölcsökkel édesített gabonakását. Tegyél bele 1-2 teáskanál őrölt lenmagot, chia magot vagy lenmagpelyhet, esetleg útifű maghéjat. A teljes adag ne legyen több bő 1 maréknál.
  5. Ebédelni 11-12 óra között a legideálisabb, ugyanis az ayurvedikus gyógyászat úgy tartja, ekkor a legerősebb az ún. agni, az emésztés tüze. Ebben az időintervallumban könnyebben, jobban tudjuk hasznosítani és emészteni az ételt. Az ebéd egyidejűleg tartalmazzon olajos magvat, hüvelyest, gabonafélét és friss zöldséget. Jó választás például a lencseragu főtt barna rizzsel, kevés pirított maggal.. A teljes adag 2 maréknyi lehet.
  6. Délután friss, esetleg aszalt gyümölcsöt és olajos magvat fogyassz. Folyadékból azonban sosem elég, egész nap egyenletesen oszd el a 2,5-3 litert.
  7. Késő délután, este megint jógázz vagy végezz laza átmozgató tornát, utána relaxálj, meditálj. Ha teheted, ebben a napszakban menj el masszázsra (például nyirokmasszázsra).
  8. A vacsorát lefekvés előtt min. 3 órával ejtsd meg, és valami könnyű ételt válassz, például zöldséglevest, gabonakását, 1 bögre meleg házi (vagy bolti, de adalékanyagmentes) zab-, mandula- vagy kókuszitalt (ízesítheted fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel, csillagánizzsal, szerecsendióval és kevés mézzel). Este már érdemes kerülni a hideg és nyers ételeket.

A legfontosabb mégis az, hogy az év minden napján étkezz kiegyensúlyozottan, minél kevesebb feldolgozott élelmiszert az étrendedbe építve. Felejtsd el az adalékanyaggal dúsított ételeket (olvass élelmiszercímkét), élvezd a friss és lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök ízét és erejét. Táplálkozz rostdúsan, csökkentsd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, és használj növényi olajokat. Folyadékfogyasztásod pedig mindig haladja meg a 2 litert!

Szarka Dorottya
Megosztás

Ez is érdekelhet