-
3
perc olvasás

Vashiány

A vashiány a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség a világon.

A fejlett országokban a táplálkozási szokásokból és az életmódból adódóan akár a lakosság 60-80 százalékát is érintheti legalább egyszer élete során. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak.

De mi is a vashiány?

Vashiányról akkor beszélünk, ha nincs elég vas a szervezetben.

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely szükséges:

  • a vörösvértestek termeléséhez
  • az egészséges immunrendszer működéséhez
  • a gyerekek normális növekedéséhez és értelmi fejlődéséhez
  • a sejtek és hormonok normális termelődéséhez és működéséhez
  • egészséges haj, bőr és köröm állapotához
  • egészséges agyfejlődéshez

Fő szerepe tehát a vörösvértestekben van, ahol elősegíti a hemoglobin nevű fehérje előállítását. A hemoglobin a vérben oxigént szállít a tüdőből a test összes sejtjébe, így azok megfelelően működhetnek.

A szervezet nem tud vasat előállítani, ezért ezt élelmiszerből kell bevinnünk. Ha nem eszünk annyi vas tartalmú ételt, mint amennyi vasat elhasznál a szervezet naponta, akkor vashiány alakul ki.

Ha alacsony a vasszintje, vérszegénység alakulhat ki.

Ha túl sok a vas, az mérgező lehet a szervezet számára.

Mik a vashiány okai?

A vashiánynak számos oka lehet, például:

Nem fogyasztunk elég vasban gazdag ételt. Ez lehet egyoldalú táplálkozás miatt, például ultrafeldolgozott szénhidrát alapú étkezést követően.

Túl nagy a vérveszteség – a vörösvértestek vasat tartalmaznak, így vasat is veszítünk erős vagy gyakori vérzés esetén, ilyen lehet az erős menstruáció, rendszeres orrvérzés, gyomorfekély – vagy bármilyen más emésztőrendszer érintő betegség, ahol belső vérzés van jelen – vagy olyan gyógyszerektől, mint az NSAID -ok és az aszpirin.

A vas rossz felszívódása – ez előfordulhat felszívódási betegségek, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia miatt, továbbá gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást. Bizonyos gyógyszerek szedése után is előfordulhat. Nem gondolnánk, de a vas hasznosulása az étrendi kontextustól függ. Sok élelmiszer tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek gátolják a vas felszívódását, ilyen például, a tea (oxalát), kavé (tanninok, polifenolok), kakaó (polifenolok), szója (fitát).

Megnövekedett vasszükséglet bizonyos életszakaszokban, például gyors gyermekkori növekedés, serdülőkor, terhesség, szoptatás vagy sok testmozgás esetén.

Mik a vashiány tünetei?

Az alacsony vasszint tünetei a következők:

  • fáradtság, kedvtelenség és gyengeség érzése
  • légszomj
  • szédülés
  • fejfájás
  • sápadt vagy sárga bőr
  • hideg lábak és kezek
  • törékeny, repedezett körmök, kanál alakú körmök
  • hajhullás
  • romló memória és rossz koncentrációs képesség
  • rossz iskolai vagy munkahelyi teljesítmény
  • gyakori fertőzések
  • csökkent libidó (szexuális vágy)
  • nehezen végez aerob gyakorlatokat

Milyen vizsgálat szükséges, hogy kiderítsd vashiányos vagy-e?

Kezelőorvossal konzultálva érdemes megnézni:

Teljes vérkép, amiben látni, hány vörösvérsejt van.

Perifériás vérkenet. Ez a teszt megvizsgálja a vörösvértestek méretét és alakját. Vashiányos vérszegénység esetén a vörösvértestek a szokásosnál kisebbek.

Hematokrit. Ez megmutatja, hogy vérének mekkora része vörösvértestekből áll.

Hemoglobin. Ez megmutatja ennek a fehérjének a vérében lévő mennyiségét. Ha vérszegénysége van, a hemoglobinszintje alacsony lesz.

Szérum vas. Ez megmutatja, hogy mennyi vas van a vérében.

Ferritin. Ez megmutatja, hogy mennyi vas raktározódik a szervezetében ennek a fehérjének a mérésével.

A transzferrin és a teljes vaskötő kapacitás. Ezek azt mutatják meg, hogy a transzferrin nevű fehérje mekkora része képes átvinni a vasat a szervezetben.

Retikulocitaszám. Ez megmutatja, hány retikulocita (éretlen vörösvérsejt) van a vérében. Ha vashiányos vérszegénysége van, retikulocitaszáma általában alacsony, mert nem termel sok új vörösvértestet.

Hogyan előzheted meg a vashiányt?

Egy jól összeállított tápanyagdús étrend mellett, ha tudatosan párosítod az ételeket, akkor elkerülheted a vashiányt. Érdemes C-vitaminban gazdag ételeket, vasban gazdag ételekkel kombinálni, ugyanis ez elősegíti a vas felszívódását, különösen a nem-hemvasét.

C-vitaminban gazdag ételek:

  • narancs
  • grapefruit
  • eper
  • kivi
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • paradicsom
  • kaliforniai paprika

Vasban gazdag ételek:

  • Húsok – marhahús, sertéshús, máj, libahús, kacsahús és tonhal
  • Leveles zöldek, spenót, brokkoli, kelkáposzta, fehérrépa zöldje
  • Hüvelyesek – borsó, bab, lencse
  • Gabonafélék, mint quinoa
  • Szárított gyümölcsök, például aszalt szilva és mazsola
  • Étcsokoládé
  • Olívabogyó
  • Tökmag

Érdemes tehát arra is figyelni, milyen vasat viszünk be a táplálékkal, ugyanis a táplálékvasnak két típusa van:

A hemvas (fehérjéhez kötött) könnyebben szívódik fel és nem befolyásolják más együtt fogyasztott ételek jelentősen a felszívódását. Ilyenek a vöröshúsok, baromfik, belsőségek és a halak. A hemvasat tartalmazó ételek a vasbevitel csupán 10-15 százalékát teszik ki.

A nem-hemvas (nem fehérjéhez kötött), ami a napi vasbevitelünk 85-90 százalékát teszik ki, eleve nehezebb felszívódását számos tényező gátolja (tejtermékek, tea, gabonakorpa stb.), és csak néhány segíti (pl. C-vitamin). A nem-hemvas növényi eredetű és vassal dúsított ételekben található.

Mennyi vasra van szükséged?

Férfiak esetében 8mg/nap

Nők esetében 18mg/nap

Terhesség alatt 28mg/nap

Érdemes tehát mindenképp a megelőzésre törekedni! Abban az esetben, ha vashiány áll fenn, ajánlott megkeresni az okát, ha nem a táplálkozásunkból ered. Vas pótlására a legjobb a laktoferrin kúraszerű alkalmazása, amivel az emésztőrendszerünknek is kedvezünk.

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet