-
2
perc olvasás

Népszerű diéta a szénhidrátcsökkentés árnyékában – ismerd meg a keto diétát!

Képzelj el egy diétát, ahol az számít, hogy sok zsíros ételt fogyasztasz, nem kell lemondanod olyan kedvencekről, mint a bacon, sajtok, kolbászfélék, és ez mind segít csökkenteni a testsúlyod, a fogyókúrás célod elérésében!

Bármennyire is hihetetlen, a ketogén diéta lényege ebben rejlik: magas zsírtartalmú, ugyanakkor alacsony szénhidráttartalommal rendelkező ételekkel próbál látványos eredményeket elérni, amely miatt a kipróbálói számára igencsak kedveltté vált. Azonban nem a diétázók számára lett kitalálva ez a napjainkban rendkívül sikeres étrendkövetés, hanem kifejezetten az epilepsziás betegek részére rohamaik korlátozására. De hogy miért is került ennyire a diéták középpontjába ez a szénhidrátcsökkentésről híres ketogén diéta ? A következőkből kiderül, hogy pontosan miből áll, mit lehet fogyasztani és mi az, amit nem, miért jó egyáltalán, illetve mire kell odafigyelni vele kapcsolatban.

Alapjai

A diéta a ketózis folyamatáról kapta a nevét, melynek lényege, hogy a szervezet az alacsony szénhidrátbevitel, azaz bizonyos ételek „megvonásának” hatására, a szénhidrátok helyett a zsírokból nyeri a szükséges energiaigényt, vagyis röviden zsírégetés játszódik le. A diétát követők étrendjében a zsírok teszik ki a napi kalóriabeviteli értékek megközelítőleg 70%-át, míg 20% a fehérje, a maradék néhány százalék viszont a szénhidrátot alkotja, amely jelentősen lecsökkentett arányt mutat. Mindenképp érdemes azonban szakember véleményét kikérni a diéta megkezdése előtt, hiszen előfordulhat, hogy bizonyos esetekben nem alkalmazható (például vitaminhiány, várandósság ideje alatt), valamint egy megfelelő, személyre szabott étrend kialakításához is elengedhetetlen hozzáértő tanácsát meghallgatni.

Mit lehet fogyasztani ?

A legnehezebb része az étrendnek, hogy a szénhidrátban gazdag ételekről le kell mondani. Azok számára, akik mindennapjaikat azzal indítják, hogy a pékségből szerzik be reggelijüket, esetleg sok édességet, cukrot fogyasztanak, nagy erőfeszítésre van szükségük, amennyiben a diéta iránt szeretnék elkötelezni magukat. Ugyanis a tiltólistára kerülő ételek alapját a cukor mellett a fehér liszt adja, emellett mellőzni szükséges a rizst, tésztaféléket. Bár elsőre nehéz belegondolni mindezek megvonásába, azonban bizonyos idő elteltével hozzászokik a szervezet, ugyanakkor olyan ételekről nem kell lemondani, továbbá is beiktatható napi szinten a fogások közé, mint a húsok, a hal, a felvágottak, virslik, kolbászfélék, a tojás, a sajtok, illetve zöldségek és gyümölcsök, amelyek alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek (mint például spárga, zöldlevelesek, cukkini, uborka, alma, bogyós gyümölcsök).

Miért jó, ha ketogén diétába fogsz ?

A legnagyobb előnye, hogy az éhségérzetet csökkenti néhány hét elteltével, valamint fogyást, gyors súlycsökkenést eredményez. Nemcsak a testsúly kontrollálásában segít, hanem a kiegyensúlyozottabb hangulat, mentális egészség elérésében, valamint a vércukorszint ingadozásában is segít. Azonban izomépítésre nem alkalmas ez a fajta diéta, így akik növelni szeretnék izomtömegüket, nem ajánlott belekezdeni ilyen típusú étrend kialakításába, mivel azt szénhidrátban gazdag étrenddel lehet elérni.

Mire figyelj a keto diétával kapcsolatban ?

Eleinte a szervezetnek hozzá kell szoknia az átállásra (egyénfüggő, hogy kinek mennyi időre van szüksége), ezért bizonyos kellemetlen tünetek jelentkezhetnek a diéta megkezdését követő első néhány hétben, melyet hivatalosan „keto influenzának” neveznek. Olyan jellemző mellékhatásai lehetnek, mint például a kellemetlen lehelet, fáradtság, sóvárgás a megvont ételek után. Mivel korlátozott élelemforrásból enged táplálkozni a diéta, ezért a végtelenségig nem húzható, rövid távon jótékony hatások elérésére alkalmas, viszont hosszabb távon már nem (vitamin- és ásványianyaghiány, emésztési zavarok fellépése miatt), szakértők szerint maximum egy évig ajánlott alkalmazni.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet