-
4
perc olvasás

Gyors reggeliötletek a sietős hétköznapokra

Könnyű azt mondani, hogy szánjunk kellő időt és energiát a nap első étkezésére, a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sokak számára a hajnalok sietősek, és nem tudják, avagy nem szeretnék belepréselni a reggeli rutinba a reggelit. Ha a reggeli elhagyása tudatos és például időszakos böjt miatt történik, de egyébként az egyén kordában tartja az étvágyát, a többi étkezése kiegyensúlyozott, változatos és nem esik túlzásokba, akkor (egy-két egészségügyi állapottól eltekintve) folytatható ez az életmód. De talán többen vannak azok, akik a reggeli elhagyása után nem képesek menedzselni a hátralévő étkezéseket sem és folyamatos nassolásba, össze-vissza evésbe torkollik a nap. Nekik szólnak a következő tippek.

Hogy miért is érdemes a reggelit beiktatni, illetve mi a célja, hogyan érdemes összeállítani, arról ide kattintva egy korábbi cikkemben olvashatsz. Talán a legfontosabb, hogy segít a napindításban.

Az alábbiakban nem bonyolult, ellenben teljes értékű és villámgyors reggeliötleteket találsz.

Folyékony energiabomba

Ha gyorsaság, akkor a legkézenfekvőbb elővenni a turmixgépet, a botmixert vagy smoothie-, turmixkészítő masinát, majd a tartalmát egy kulacsba vagy shakerbe beletölteni. Azonban ha biztosra szeretnél menni, akkor ügyelj rá, hogy megfelelő alapanyagokból állítsd össze, tehát tartalmazzon teljes értékű fehérjét (vagy tedd teljes értékűvé, ha növényi étrendet követsz), rostokat, jó minőségű zsiradékot és lassú felszívódású szénhidrátot. Néhány ötlet az iható reggelihez:

Az alap legyen 1-1 maréknyi gyümölcs és zöld leveles zöldség (például bébispenót), salátaféle vagy uborka, cukkini. A gyümölcsöket reggel gyors vércukorszint-emelő hatásuk miatt nem érdemes túlzásba vinni, sőt, szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdőknek (például inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség esetén) kis mennyiségben és csak az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök (például málna, eper) javasoltak. A zöld levelesek pedig kiváló antioxidáns-források, és a gyümölcsök mellett egyáltalán nem fogod érezni az ízüket.

Tej helyett érdemes alacsony szénhidráttartalmú, hozzáadott cukormentes növényi itallal  (például mandulaital, szójaital) hígítani, fele-fele arányban vízzel. Egyéb növényi ital (például zab-, tönkölyital) vagy tej használata esetén ügyelj rá, hogy kis mennyiségben használd őket.

Dobj a turmixgépbe 1-2 marék olajos magvat, egyéb magvat vagy 1-2 evőkanál magvajat,  esetleg mandula-, kókuszlisztet, de hidegen sajtolt lenmag-, tökmag- vagy mákolajat is adhatsz hozzá zsiradékforrásként.

Fehérjeforrás gyanánt túrót, skyrt keverhetsz bele, de a kedvenc fehérjeporodat is nyugodtan beleturmixolhatod.
Csak turmixolás után add hozzá a zabpelyhet, és ha teheted, nagy szeműt, ami kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Ha nem szívesen iszod meg a szétázott zabpelyhet, akkor egyél külön korpás kekszet vagy házi zabkekszet.

“Mindent bele” tortilla

A hűtőd tartalmától függően a “belevalók” változhatnak, de ha nem szeretnél bajlódni a kenyér vagy pékáru felvágásával, csak kapj elő egy teljes kiőrlésű tortillát és töltsd meg sajttal, hummusszal, avokádóval, tonhallal, sült hússal, főtt tojással vagy amihez éppen kedved van. És a zöldséget se felejtsd ki belőle! Tekercseld fel és már indulhatsz is.

Granolás joghurt

Granolát te is könnyedén készíthetsz magadnak zabpehely, egy kis méz (vagy hozzáadott cukormentes változatban almapüré), olajos magvak, egyéb magvak, fűszerek (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg) felhasználásával. Extrázhatod aszalványokkal, karob- vagy kakaóporral, puffasztott gabonákkal, álgabonákkal (például puffasztott köles, quinoa, amaránt). Készíts belőle több üvegre valót, légmentesen lezárva, száraz helyen 2 hétig is eláll. A reggeli sietségben keverd bele egy pohár joghurtba vagy növényi joghurt-helyettesítőbe. Akár magaddal is viheted, ha arra sincs időd, hogy otthon bekanalazd. Viszont ha több időd akad, gyümölcsöt is vágj hozzá, rétegezd befőttes üvegbe (joghurt, granola, gyümölcs, joghurt stb.) és ezt vidd magaddal.

Ricottás szendvics

Sokan nem gondolnak rá, hogy a ricotta vagy egy kis joghurttal/tejföllel kikevert túró milyen jó szendvics hozzávalót jelenthet. Akár több napra is készíthetsz krémet egy kis só, ízlés szerint fűszerek hozzáadásával. Régi klasszikus a kapros, petrezselymes ricotta-/túrókrém vagy a körözött, de reszelhetsz bele sárgarépát, céklát, cukkinit is a tejtermékekbe. Az édesszájúak édes krémeket is bekeverhetnek, amit nem muszáj cukorral/mézzel/édesítőszerrel édesíteni. Használd a banán, az alma, a körte természetes édesítőerejét!

Tofurántotta

Villával nyomkodj össze egy csomag tofut (legjobb, ha fűszeres vagy füstölt), keverj hozzá egy-két evőkanál sörélesztőpelyhet, kurkumát, csipet sót, ízlés szerint fűszereket, egyéb ízesítőanyagokat (például pirospaprika, petrezselyemzöld), adj hozzá pár löttyintésnyi tejet/növényi tejhelyettesítőt és 2-3 teáskanál lisztet/keményítőt. Kevés olajon párolj üvegesre egy kis fej hagymát (elhagyható), majd öntsd rá az alaposan elkevert tofukeveréket (ha összeturmixolod, akkor lepényszerű omlettet is készíthetsz), folyamatos kevergetés mellett süsd készre. Tipp! Fekete sóval a tojás kénes ízét is megteremtheted.

Quinoás gyümölcssaláta

Maradt előző napról kifőtt quinoa (vagy egyéb köret)? Esetleg lapul egy konzerv quinoa a kamrában? Vágj fel gyümölcsöket, locsold meg őket citromlével, és forgasd össze a kifőtt quinoával és egy-két marék apróra vágott olajos maggal. Otthon egy nagy tálból, de dobozban vagy befőttesüvegben szállítva máshol is könnyen kanalazhatod.

(Ál)gabonakrémes szendvics/tortilla

Szintén jó maradékmentő megoldás az előző napról maradt köretet egy kis joghurttal/növényi joghurthelyettesítővel, mustárral, majonézzel, fűszerekkel összeturmixolsz, majd szendvicsbe/tortillába töltöd.

Sós zabkása

Bizarrul hangzik? Lehet. De ha belegondolsz, a zab is egy gabona, mint a rizs vagy a bulgur, jól illenek hozzá egyaránt a sós és édes ízek. A szokásos módon szórj a lábasba zabpelyhet, öntsd fel 2,5-3-szoros mennyiségű vízzel/növényi tejhelyettesítővel, adj hozzá egy csipet sót, borsot, őrölt köménymagot vagy amihez éppen kedved van. Tedd teljes értékűvé egy felvert tojás, sajt, túró, ízesítetlen fehérjepor hozzáadásával, reszelj, vágj bele kedved szerint zöldségeket (a cukkinitől igazán krémes lesz). Vegán verzióban tofu, bab-, lencseféle kerüljön bele az állati fehérjeforrások helyett. Kevés hidegen sajtolt olajjal vagy magvakkal dúsíthatod.

Gabonás-zöldséges frittata

Egy tojásrántotta vagy lepény elkészítése nem sok idő, de ha nem külön kenyérrel és zöldségekkel eszed, hanem a felvert tojásba keversz mindent, még több időt spórolhatsz. A reszelt, apróra vágott zöldséget pirítsd át, párold meg kevés olajon. A felvert tojásba keverj zabpelyhet, főtt (vagy konzerv) tönkölybúzát/rizst/bulgurt/kölest/hajdinát/quinoát/babot/lencsét, és így öntsd a zöldségekre. Tortillaként feltekere bárhova magaddal viheted, ha éppen nincs időd az asztalnál megenni.

Sós bögrés muffin mikróban

Egy nagy bögrében keverj el alaposan egy egész tojást, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű vagy zabpehelylisztet, 1-2 teáskanál olajat, 3-4 evőkanál vizet vagy tejet/növényi italt, sózd, borsozd, majd dobj bele egy marék aprított zöldséget. Extraként szórhatsz bele reszelt sajtot. Tedd 3 percre mikróba (átlagos 800 wattos teljesítmény esetén), és már eheted is. Mindig ellenőrizd, hogy nem maradt-e nyers a tészta, a készülék teljesítményétől is függ a végeredmény!

Mikrós süti

A recept hasonló a sós változathoz: 2-3 evőkanál lisztet, 1 darab tojást, 1-2 teáskanál olajat vagy vajat, 3-4 evőkanál tejet/növényi italt, 2 teáskanál kakaóport/karobport, ízlés szerint cukrot vagy általad használt édesítőanyagot, őrölt fahéjat, szegfűszeget keverj össze egy bögrében, majd tedd 3 perce mikrohullámú sütőbe. Tipp! A liszt egy részét fehérjeporra is cserélheted.

Vegán bundáskenyér

1-2 evőkanál csicseriborsólisztből, kb. ugyanennyi vízből/tejből/növényi tejhelyettesítőből, kurkumából, sóból, borsból keverj tojásállagú tésztát. Ebben a masszában forgass meg 1-2 szelet kenyeret, majd kevés olajon, tapadásmentes serpenyőben süsd meg mindkét oldalukat. Tipp! Szerezz be fekete sót, ami tojásra emlékeztető kénes ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.

Szarka Dorottya
Megosztás

Ez is érdekelhet