-
2
perc olvasás

Egészségtudatos ünnepi vendégvárók

Aki egész évben tudatosan odafigyel arra, hogy mi kerüljön az asztalra, az az ünnepek alatt és után is törekszik erre. Éppen ezért most 3 egészséges vendégvárót hoztam Nektek.

Zöldségmártogatós

Kezdjük a legegyszerűbbel, amihez csak a humusszal kell előre készülni, minden más hozzávalót percek alatt mellé tudunk varázsolni, tálalás előtt.

Hozzávalók:

  • 1 üveg GLOBUS Csicseriborsó
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 csipetnyi
  • só, bors, őrölt római kömény

Elkészítése:

A csicseriborsót szűrjük le, a fokhagymát nyomjuk össze, majd az összes hozzávalót botmixer segítségével pépesre készítsük el, vagy egy turmixgépbe belerakva krémes állagúra mixeljük. Más fűszereket is használhatunk ízlésünk szerint. Tetszőleges zöldségekkel lehet tálalni, mint például uborka, répa, paprika, zeller hasábok. Kerülhet mellé még retek, olívabogyó vagy kovászos kenyér.

Céklás töltött tojások

A tojás tele van tápanyagokkal. Húsvét alkalmával akár vendégváró falatokat készíthetünk belőlük, amik nem csak egészségesek, de a céklának köszönhetően nagyon látványosak is.

Hozzávalók:

  • 10 darab tojás
  • 1 darab cékla
  • víz szükség szerint
  • 1 tk citromlé
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 darab vöröshagyma
  • ízlés szerint petrezselyem vagy metélőhagyma

Elkészítés:

A tojásokat főzzük meg, majd pucoljuk meg. A megpucolt tojásokat tegyük tálba és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi. A céklát reszeljük le és tegyük a tojásos tálba a citromlével együtt, hagyjuk állni 2-3 órát, ez alatt az idő alatt a tojásfehérje felveszi a cékla színét. A vízből kivett tojásokat vágjuk ketté, a sárgáját kanalazzuk tálba, a fehérjét helyezzük tányérra vagy tálcára. A sárgájához adjuk hozzá a sót, borsot, kacsazsírt, finomra vágott hagymát, keverjük össze. Töltsük habzsákba és nyomjuk a tojásfehérjébe. A töltött tojásokat ízlés szerint szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

Mini répatorta muffin

Nem csak sós, de édes harapnivalókkal is várhatjuk a vendégeket. Húsvétkor nagy kedvenc a répatorta, így ebből készült mini muffinokkal kedveskedhetünk a vendégeinknek.

Hozzávalók 12 darabhoz:

Nedves összetevők:

  • 1 csésze reszelt sárgarépa (2 közepes sárgarépa)
  • 2/3 csésze cukrozatlan almaszósz
  • 2 tojás, szobahőmérsékleten
  • 1 csésze cukrozatlan mandulatej vagy kókusztej
  • ¼ csésze juharszirup
  • 1 evőkanál olvasztott és lehűtött kókuszolaj

Száraz összetevők:

  • 2 csésze zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 ½ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál só
  • ½ csésze cukrozatlan kókuszreszelék
  • ½ csésze mazsola
  • ⅓ csésze apróra vágott pekándió

A mázhoz:

  • 200ml natúr kókuszjoghurt
  • 2 ek juharszirup vagy méz
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • pici növényi tej, ha hígabbra szeretnénk

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A 12 darab szilikonos muffin formát kis kókuszolajjal kenjük ki. Egy közepes tálban keverjük össze a lereszelt répát, az almaszószt, a tojást, a mandulatejet, a juharszirupot és a kókuszolajat, amíg sima nem lesz és jól össze nem áll. Ezután keverjük hozzá a száraz hozzávalókat: zab, sütőpor, fahéj és só; jól keverjük össze. Aztán mehet bele a kókuszreszelék, az apróra vágott pekándió és a mazsola. Töltsük meg a muffin formákat a kész tésztával és 25-30 percig süssük őket. A máz elkészítése: egy kis tálban keverjük össze a joghurtot, juharszirupot vagy mézet, a vaníliakivonatot és ha hígabbat szeretnénk, akkor a mandulatejet. Csöpögtessük a muffinokra.

Az ünnepeket alatt is érdemes egészséges fogásokat készíteni és figyelni egészségünkre, törekedni az egyensúlyi táplálkozásra.

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet